Във фоайето на сектор „Изкуства“ в Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив днес – 16 октомври, в 14:00 ч., ще бъде открита изложбата „Македония в европейската етническа картография (средата на XIX в. – Балканските войни 1912–1913 г.)“. Официалното откриване ще направят директорът на Библиотеката Димитър Минев и проф. дин Иван Илчев от СУ „Св. Климент Охридски“.

 

Изложба ще припомни европейските етнически карти за Македония. Тя е съвместен проект между Центъра за върхови технологии „НАСЛЕДСТВО БГ“ към Софийския университет и Геопан – Бургас, един от дейните членове на българската картографска общност (БКА). Посветена е на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и 180-годишнината от отпечатването в Страсбург през 1843 г. на първата карта на български език, която обхваща в цялост българската етническа територия. По думите на проф. Илчев, който е автор на предговора към печатно издание, събрало картите от изложбата, по-голямата част от тях са дело на картографи, родени и подготвени извън Балканите. За да има равновесие, са включени и карти, подготвени от балкански картографи. За съжаление, не са открити карти от този период, подготвени от картографи от Албания или Северна Македония, които да представят техните гледни точки.

 

Експозицията е гостувала в НБ „Св. св. Кирил и Методий“ и в Националния исторически музей в София.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…