Изложбата „Брод Диря“ ще се открие на 22 март 2024 г. от 18 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив. Даниела Дичева ще представи своя втори проект – съвременна интерпретация на българската автентична и авторска шевица.

 

Българският фолклор е един отделен свят, уникален в цялата си същност. Фолклорът е предаване на родова памет, на знание наследявано от поколенията чрез музика, танц, цветове и шарки.

 

В рамките на изложбата „Брод Диря“ ще бъдат показани малки пана с ръчно изработени рамки от дърво, с размери 20/20 и 30/30. Някои от моделите са по авторски схеми на Елисавета Йорданова, а други са вдъхновени от мотиви на автентични шевици от различни региони на България. В допълнение ще има и други предмети с ръчно изработена българска бродерия, като карета, чанти, колани, престилки за бутилки и други.

 

На откриването на събитието ще бъде представена Камерна вокална формация „Б-фолк“ с диригент маестро Светослав Балтаков. Гостите ще имат възможността да се насладят на българската народна песен, представена по нов и различен начин, който обещава да бъде въздействащ и оригинален.

Изложбата може да бъде разгледана до 4 април 2024 г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…