Представителна изложба на студентите от специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“ и „Интерактивен дизайн и компютърни игри“ във Факултет по Изобразително изкуство, ВТУ ,,Св. св. Кирил и Методий“, Велико Търново, ще се открие на 24 април 2024 г. от 13:00 часа в сградата на Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“.

 

В експозицията можете да разгледате учебни проекти на студенти от втори до четвърти курс, както и дипломни работи. Селекцията от творби нагледно проследява процесът на обучение и възможностите за професионално развитие в областта на дизайна. По време на откриването доц. д-р Красимира Друмева – ръководител на катедра „Графичен дизайн и визуални комуникации“, ще разясни спецификата на изучаваните специалности във Факултет по Изобразително изкуство и начините за кандидатстване. Всички заинтересовани и почитатели на изкуството на визуалните комуникации са добре дошли!

 

 

Обучението в областта на Графичният дизайн във Факултет по Изобразително изкуство е обвързано с динамичните промени настъпили във визуалната комуникация. В своята същност дизайнът се трансформира далеч от комерсиалното представяне на продукти, услуги, събития и институции, той е агитатор, комуникатор и вдъхновител. Неговата цел е не само да предостави хармонична и достъпна визия, а посредством най-подходящата изразна форма да информира и фокусира вниманието на аудиторията към глобални теми на социума. 

 

Спецификата на професията „дизайнер“ включва консорциум от области на познание, като изследване на човешките възприятия, тенденциите в изкуството и културата, овладяване на основните подходи за приложение на инструментариума за визуална комуникация. Учебната програма съдържа набор от теоретични, практически и технически дисциплини. Обхванати са специфичните области на графичния дизайн – Тотал дизайн, Плакат, Рекламен дизайн, Типография, Пространствен дизайн, Калиграфия, Хералдика, Фотография, 3D графика, Компютърни технологии и мултимедийно проектиране, Комбинаторика и др. Специалност „Интерактивен дизайн и компютърни игри“ застъпва иновативни дисциплини, като: Теория и сюжети на компютърните игри, Основи на информатиката, Сценарий и сториборд, Дигитално рисуване, Интерактивен дизайн (UX design), Видео и Аудио обработка, Специални ефекти, Осветление в дигитална среда, Илюстрация и др. Студентите овладяват в детайли професионални умения, които им дават свободата да изразяват себе си, като висококвалифицирани и ерудирани творци – специалисти. Възлагат се задачи, включващи аналитично, творческо и асоциативно мислене, които разширяват и развиват творческия подход в дизайн проектирането. 

 

 

Придобитите знания и умения на завършилите специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“ и „Интерактивен дизайн и компютърни игри“ им позволяват да работят във всички аспекти на комуникационния дизайн. Това включва проектиране на корпоративна идентичност, печатни материали, опаковки, брандиране на интериорни и екстериорни обекти и др. Успешно се реализират в издателската индустрия – дизайн на книги, списания и вестници. Голяма част от тях се насочват към сферата на интерактивния дизайн, потребителски интерфейси, дизайн на компютърни  игри, уебсайтове, мобилни приложения, информационна графика за смарт устройства, кино и телевизия.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…