От 23 април до 16 май 2024 г. Градска художествена галерия – Пловдив ще представи изложбата „РазЛИЧЕН. Опит за съвършенство“ на известния художник Христо Генев. Самостоятелната изява пред пловдивска публика беше отдавна планирана, но все осуетявана от различни пандемични и други препятствия. Най-сетне на 23 април в 18:00 часа изложбата ще бъде открива в галерия „Капана“ (ул. „Райко Даскалов“ №29).

 

Експозицията включва 18 пластики от дърво и метал, както и 40 авторски черно-бели фотографии, инспирирани от скулптурите. Посетителите ще могат да видят и мултимедийно представяне на творбите.

По повод проекта „РазЛИЧЕН“ и неговия автор русенският художник и сценограф Георги Пасев заявява:

 

„…Очевидно вещ в рисунката, композицията, в овладяване на пространството, но и с музиката, която никак не му е чужда. Свободен дух, политнал с крилете на своето въображение. В тази изложба асоциацията за полет и свободно движение във време-пространството е завладяваща. Движение описано най-добре в квантовата физика с полета на електроните около атомното ядро. Това бе и първото ми впечатление. Всяка една творба материализира с естетическа категоричност авторовия поглед, конструиращ моментните параметри на това движение. Творбите са илюзорно застинали, флуидни, музикални трептения, триизмерен еквивалент на птича песен в полет…“

Христо Генев е възпитаник на богатата на традиции Художествена гимназия в Казанлък. През 1987 г. завършва Живопис във Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Велико Търново. Има десетки самостоятелни и съвместни изложби, участва в национални и международни форуми за изкуство.

 

Над десетилетие преподава рисуване и живопис в Националната гимназия за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” – Казанлък. Между 2001 и 2021 е директор на Художествена галерия – Казанлък.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…