Фриволна игра на линии и форми – така художникът Христо Генев сам определя триизмерните произведения, които е създал, настоявайки да бъдат наричани пластики, а не скулптури. Създавани са без предварителен ясен проект, донякъде спонтанно.

 

Пред публиката в галерия „Капана“ по време на откриването на своята изложба „РазЛИЧЕН. Опит за съвършенство“ авторът сподели, че когато той започва „това хортуване с дървото“, творбата често пъти сама избира пътя си и направлява въображението и ръката му.

 

Ако в класическия случай скулптурата стои солидно и изтласква пространството, то пластиката на Христо Генев е част от пространството, дооформя се от едно своеобразно трептене между форма и пространство. Той дори я нарича „формопространство“. И макар че произведенията могат да бъдат озаглавени, създателят им съзнателно ги оставя безименни, те са сами по себе си. Подкрепят ги 44 черно-белите фотографии, които пресъздават двуизмерно детайли от абстрактните творби.

 

Двадесетте пластики са изпълнени в различен материал, но всички са създадени най-напред от дърво. За майсторската работа по отливането на част от тях в метал той специално благодари на Николай Фитков.

 

Гостите на откриването получиха още едно артистично преживяване – песен, изпята на живо от художника, за когото музиката е друга силна страст.

 

Изложбата „РазЛИЧЕН“ може да се види на първия етаж в галерия „Капана“ към Градска художествена галерия – Пловдив до 16 май.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…