Дружество на пловдивските художници представя изложба „Палитра Европа“ на живеещият във Франция творец Александър Христев. Събитието е на 26 април, от 18.00 часа в галерия „Пловдив“ в сградата на Общински съвет – Пловдив на ул. „Авксентий Велешки“ 20.

 

Александър Христев е роден на 6 септември 1976 г. в Париж. Баща му получава френско поданство по майчина линия и се установява в Париж през 1965г. Детството на Александър протича безгрижно във френско-българска атмосфера. През ваканциите прекарва щастливи дни при баба си в Пловдив, Копривщица и по Черноморието, което оставя трайни следи в душата на малкото момче. Любовта на Александър към рисуването се събужда от ранно детство.

 

Наследил е таланта на баща си, а в дома си е заобиколен от албуми с репродукции и книги с биографии на известни художници. На 6 г. вече посещава първите курсове по рисуване в школа по изобразително изкуство към Кметството на 6-ти квартал на Париж.

 

Впоследствие и по желание на неговите родители, той учи в реномирани частни училища в Париж, за които Александър си спомня с неласкави чувства. Не се съпротивлява, ходи на училище, но учи минимално, като не спира да рисува в учебните часове, а тетрадките му са изпълнени с рисунки, вместо с преподадените уроци. Продължава курсовете по рисуване, които според родителите му са допълнително занимание, а за него – щастливи часове,  в които той избира пътя си, отстоявайки го с много упоритост и преодолени трудности.

 

След колежа, със съгласието на родителите си, Александър влиза в частно училище, в което има възможността да следва желанието си да продължи с курсовете по рисуване и живопис. Така посещава Екол ПЕНИНЕНГЕН, Париж, Екол де ВОЗ АР, Париж, Ателие по живопис Де ла Вил де Пари, Париж и Ателие Ла гранд ШОМЕР, Париж.

 

През 1999г. Александър е приет в реномираното училище по артистично и техническо рисуване SORNASПариж, основано през 1880г.

 

Александър Христев има няколко самостоятелни изложби: през 2014г. в Кметството на СЕН МАНДЕ, Париж, през 2017г. – Галерия МАНЕВ, гр. Чирпан, 2018г- Галерия Дез АР ГРФИК, Париж. Участва и в редица групови изложби, сред които „Салон за млади художници“ 2015,2017 и Художествена изложба на международен клуб ЛИОН, Париж.

 

Изложбата може да бъде разгледана до 12 май. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…