Гостуващата изложба на първите изображения на космически обекти, заснети с нов 1,5-м телескоп в НАО Рожен, ще бъде открита на 09.09.2024 г. от 18:00 часа в Регионален природонаучен музей – Пловдив. По време на откриването на астрономът гл. ас. д-р Милен Минев, който е автор на кадрите, ще направи презентация в Планетариума на музея и ще сподели повече информация за телескопа, за изследванията, които той позволява, както и за заснемането на изображенията. Изложбата ще може да бъде разгледана в продължение на три седмици – до 02.10.2024 г. в изложбената зала на музея. 

Сред впечатляващите кадри са снимките на планетата Юпитер и на звезди, мъглявини, галактики, звездни купове и образувания от междузвезден газ и прах като известните „Стълбове на сътворението“ в мъглявината Орел на съзвездието Змия. Автор на снимките е астрономът гл. ас. д-р Милен Минев, а обработката им е осъществена от астронома Емил Иванов, който е известен оперен изпълнител.

Изложбата с първите изображения от новия телескоп в НАО е показана в БАН, Столичната библиотека, 4-то ОУ „Проф. Джон Атанасов“ - София, МГУ „Св. Иван Рилски“, в Планетариума в Смолян и в Народната астрономическа обсерватория и планетариума „Николай Коперник“ във Варна.

Изграждането на най-новата придобивка на учените от Института по астрономия с НАО - БАН продължава близо две години. Официалното откриване на телескопа се състои на 1 юли 2023 г. Пускането му в експлоатация отбелязва най-успешния етап на проект РАЦИО, финансиран по Националната пътна карта за научна инфраструктура (2020-2027), координиран от Министерството на образованието и науката. 

Документалният филм „Новият телескоп“, който е достъпен в YouTube, с автори журналистът Димитър Сотиров и операторът Валентин Паскалев, проследява отделните етапи в изграждането на модерното оборудване, чрез което ИА с НАО продължава да стои уверено на международната астрономическа сцена и през 21-ви век. От годината на своето създаване – 1981 г. до днес Националната астрономическа обсерватория в Рожен запазва водещата си позиция на научно-изследователски и образователен център в Югоизточна Европа. Това развитие ще продължи с очакваното през 2025 г. завършване на първата българска станция на паневропейския радиотелескоп LOFAR и свързването й към останалите 53 станции, които са разположени в различни европейски държави.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…