Градска художествена галерия - Пловдив и Посолството на Япония в Република България ви канят на откриването на изложба "Катагами и Темари" (Под повърхността на реалността) на 16 октомври 2015 г. (петък) от 18 ч. в Зали за временни изложби, ул. "Княз Александър I" № 15, Пловдив. 

Пресконференцията за изложбата ще бъде на 16.10.2015 г. от 11 ч. в Зали за временни изложби, ул. "Княз Александър I" № 15, Пловдив. Ще присъстват Рали Коева-Донева и Рина Пападополу (автори). 

Изложбата „Катагами и темари – под повърхността на реалността“ показва някои от най-популярните и обичани приложни изкуства в Япония – картини от ръчно изрязана хартия кири-е, декоративни топки от конци темари и декоративните шнурове и ширити кумихимо.  Автори на уникалните произведения са Рали Донева-Коева и Рина Пападополи, а специални гости ще бъдат: Мегуми Мочидзуки, кири-е майстор от Киото и Елоиза Мирена Маркети-Масса от Италия, чийто творчески път също е тясно свързан с това изкуство. Това е втората съвместна изложба на Рали Донева-Коева и Рина Пападопулу - две българки, всяка една от които, водена от искрен интерес към японската култура и естетика, е постигнала завидни успехи в своята област, признати и сертифицирани и от японските специалисти. Експозицията е част от програмата на 26-тите Дни на Японската култура в България и се организира от Посолството на Япония в Република България, Асоциация "Кири-е Интернешънъл България" и Японски клуб "Кидзуна" - Варна. 

На 17 и 18 октомври (събота и неделя) ще има демонстрации и уъркшопове с вход свободен: 

Кири –е – уъркшопове на всеки два часа с начален час 10.30 ч. (през двата дни)

Темари – 10:30 ч. на 17 октомври и 14:30 ч. на 18 октомври

Кумихимо - 14:30 ч. на 17 октомври и 10:30 ч. на 18 октомври

Изложбата ще продължи до 23 октомври.

За повече информация: 

www.facebook.com/kirie.bulgaria

www.temari-bulgaria.com

www.facebook.com/Temari.BG

За Дните на японската култура в България:

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и шеста поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2015 г. се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Astellas, Canon, Fanuc, Geotechmin, Honda, Itochu, JTI, Kaliakra Wind Power, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Toshiba, Toyota, YAZAKI и Yokogawa България.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…