След успеха на първата Кири-е и Темари изложба в България през 2014 г., тази година почитателите на японските приложни изкуства отново  могат да се насладят на картините от ръчно изрязана хартия кири-е и декоративните топки темари на изложбата „Катагами и Темари – под повърхността на реалността“. Изложбата ще се състои в Пловдив между 16 и 23 октомври в Градската художествена галерия, а официалното ? откриване ще бъде на 16 октомври от 18:00 ч. Входът за изложбата в деня на откриването ще бъде свободен, а през останалите дни ще се заплаща входна такса за галерията.

Двете изкуства са обединени не само от жанра си, но и от факта, че се популяризират от две българки – Рина Пападопулу-Узунова (кири-е) и Ралица Донева-Коева (темари, кумихимо), които са водени от искрения си интерес към японската култура.

Традицията на кири-е съществува от 1400 години, когато е заимствана от Китай, но веднъж внесена в Япония, е усъвършенствана до ранг на изкуство. Първоначално кири-е се използва за украса на храмове, а след това намира фундаментално приложение в създаването на шаблони за изработката, багренето и рисуването на кимона, за илюстрации на класически японски книги и пиеси, за специални картички и календари, както и за творенето на аниме и манга. Днес майсторите на това изкуство са провъзгласени за живо национално богатство, а самото то е под егидата на Негово Величество императора на Япония. 

Декоративните топки темари са фолклорно изкуство, произлизащо от Китай и пренесено в Япония преди 500 – 600 години. Те се изработват на ръка от памучни или копринени парчета плат, оформени като топки и обвити с памучни конци, след което се декорират с бродерии от цветни нишки. Заредени с положителната енергия на майстора, който ги изработва, те са ценен подарък, символизиращ приятелство и уважение.

На 17 и 18 октомври /събота и неделя/ ще се проведат атрактивни демонстрации и уъркшопи, като входът е свободен, а заниманията имат следното разпределение:

Кири-е – уъркшопи на всеки два часа с начален час 10:30 ч. (през двата дни)

Темари – 10:30 ч. на 17.10. и 14:30 ч. на 18.10.

Кумихимо – 14:30 ч. на 17.10. и 10:30 ч. на 18.10. – традиционна японска техника, с която от векове се оплитат шнурове и ширити, използвани в самурайските униформи, чаените церемонии и в съвременните аксесоари към кимоната.

 

Специални гости на изложбата и уъркшопите тази година ще бъдат Мегуми Мочидзуки, кири-е майстор от Киото, и Елоиза Мирена Маркети-Масса от Италия, чийто творчески път също е тясно свързан с това изкуство.

Събитията са част от 26-ите Дни на японската култура и се организират от Посолството на Япония в България, Асоциация „Кири-е Интернешънъл – България“ и Японски клуб „Кидзуна“ – Варна. 

За авторите на изложбата

Рина Пападопулу-Узунова е единствената не-японка, поканена за член на Senga Association (сенга – цветно кири-е) през 2006 г. Тя е поканена да се присъедини и към две японски организации за популяризиране на японската култура в Италия – „Изуми Масса“ с президент Каори Кобаяши и „Асоциация Ироха“ – Флоренция, с президент Йоко Шимада. През 2012 г. се състоя дебютът на това изкуство в България с първата работилничка по кири-е на Рина Пападопулу, последван от нейни изложби през 2013 и 2014 г. Като естествено продължение на тази дейност, през 2015 г. в България беше създадена и регистрирана Асоциация „Кири-е Интернешънъл – България“ – първата извън Япония асоциация, обединяваща хората, отдали сърцата и уменията си на изкуството, чиито корени се губят в древността.

Рали Донева-Коева е член на Японската Темари Асоциация и притежава сертификат за Koutouka – второ ниво за изработката на традиционните японски декоративни топки темари.  През 2001 г. завършва Техническия университет във Варна, специалност „Промишлен дизайн“. Като „колекционер“ на японски занаяти тя се занимава с изучаването на кумихимо (техника на плетене на шнурове), когин (вид традиционна бродерия) и други, но нейната най-голяма страст остава изкуството темари, с което се занимава от началото на 2009 г. и го представя пред публиката в редица свои изложби. Рали Донева-Коева вече има участия в групови изложби, както и няколко свои самостоятелни, като три от тях са във Варна през 2012 г. и в София през 2013 г. и 2014 г. 

За Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и шеста поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2015 г. се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Astellas, Canon, Fanuc, Geotechmin, Honda, Itochu, JTI, Kaliakra Wind Power, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Toshiba, Toyota, YAZAKI и Yokogawa България.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…