Христо Керин е роден на 09.03.1966 г. в Пазарджик. През 1985 г. завършва ССХУ "Цанко Лавренов" - Пловдив, а през 1992 г. ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Велико Търново - специалност "Графика" при доц. Иван Маринов. От 1993 г. е редовен асистент по графика във Факултет "Изобразителни изкуства", а от 2005 г. е доцент по графика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Работи в областта на графиката и илюстрацията. Участвал е в над 150 международни изложби, биеналета, триеналета и конкурси за графика, екслибрис и миниатюра по цял свят, има и множество престижни награди. Считан е за един от най-добрите майстори на екслибрис в световен мащаб.

Христо Керин гостува за пръв път в галерия Аспект със самостоятелна изложба, но той е добре познат на пловдивските ценители на графичното изкуство от многобройните си участия в общи изложби и няколко самостоятелни, реализирани в различни пловдивски галерии. Настоящата му изложба обаче е по-специална, тя е по повод на неговия 50–годишен юбилей, който той е решил да отбележи с поредица изложби в страната. В началото на месеца Керин откри изложба в Хасково, а след Пловдив ще представи своите произведения във Велико Търново и Бургас. Но тук не става въпрос за пътуваща изложба, тъй като на всяко място ще бъдат показани различни творби. В Аспект Христо Керин реди 30-тина графики, както нови неща, така и някои по-стари, без да има претенции за чисто ретроспективно представяне. Те са разнообразни по формат, от големите 50х70 до така обичания от художника миниатюрен размер на екслибриса. Интересно е да отбележа, че най-новите творби на Христо Керин са изпълнени в една сравнително рядко използвана графична техника, а именно „мецо тинто“, към която той напоследък има особено отношение. 

Типични за творчеството на Христо Керин са и темите, застъпени в изложбата, а именно митология, тракийско наследство, литература, женственост и еротика, всички поднесени с майсторството и финеса на един завършен творец. Много точна характеристика на произведенията му прави неговият приятел проф. Радослав Радев: „Интересите му са в областта на асоциативната графика, чрез която запазва енергията на спонтанността. Изненадата при възприемане на творбите на Христо Керин идва от това, че той не се поддава на съвременната интелектуална болест – иронията, а се доверява на интимното. Неговият свят е хармоничен, доверчив, явленията са съотносими. Там където другите внасят агресията на гротеската, Керин допуска в пространството капката – частица, която се ражда от цялото и ни прави по-близки до него – така както сълзата ни приобщава към интимното тайнство на човека. Чрез тайнствата на интимността, без тя да е лишена от митологичните пространства на съзнанието, Христо Керин постига еротичното с благата усмивка на творец, който познава истинските пътища на хубавото…“

Нека всеки, който иска да се потопи в красивия свят на твореца Христо Керин да заповяда в галерия Аспект от 24. февруари до 14. март.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…