Платна на изтъкнатия художник от средата на ХХ в. Бедиг Бедросян (1912 – 1989) ще бъдат изложени в Залите за временни изложби на Градска художествена галерия – Пловдив на ул. "Княз Александър I"№15.  Официалното откриване е на 04 март 2016г. от 18,00 часа. Експозицията носи заглавието "Земя между реката и морето" заради страстта на силистренския художник към необикновените равнинни пейзажи между Дунава и Черно море. Изложбата е част от проекта "Родова памет" на Сдружение "Арарат"- Варна.

Платната с маслена живопис и няколко рисунки с туш на Бедиг Бедросян, събрани специално за тази пътуваща изложба, са собственост на художествените галерии в Силистра, Добрич и Варна, както и на частни колекционери.

Сдружение "Арарат" ще дари картина на Бедиг Бедросян и на Градска художествена галерия – Пловдив.

 „Творчеството на Бедиг Бедросян обхваща повече от 600 произведения. Идилични и потънали в тишината на "безоблачните" мирни дни, картините му носят чувство за хармония на човека с природата, на твореца, отворил цялата си душа в съзерцание на нейната красота“, посочва изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева. Бедросян създава и цикъл пейзажи от Армения след посещение в тази страна. Негово дело е реставрацията на част от иконите на силистренската арменска църква "Света Богородица", считана за най-стария арменски действащ храм в България. Бедросян е сред учредителите на групата на силистренските художници към СБХ. Носител е на орден "Кирил и Методий"- III степен.

Големият добруджански художник ще бъде почетен край Дунав и с монумент, който ще е дело на българския скулптор Георги Чапкънов - Чапа. Паметникът ще бъде позициониран на входа на Градската градина в Силистра и също е част от проекта "Родова памет" на Сдружение "Арарат" - Варна. От там припомнят, че Чапа и Бедросян са били близки приятели. 

БИОГРАФИЯ:

Най-известният художник в Силистра в средата на миналия ХХ в. е Бедиг Бедросян. Син на прокудени от Армения заселници в България, той израства на брега на Дунава, с любов към природата, към изпълнения с красота пейзаж на реката, с вдъхновението от безкрая на равнината Северна Добруджа, чийто далечен хоризонт се простира във водите на Черно море. Неговото художествено наследство е пример за самостоятелно извървяния път и самоусъвършенстване в изкуството. Творчеството на художника обхваща повече от 600 произведения. Това са живописни картини, множество ескизи към тях, рисунки с туш, с цветни пастели и моливи. Многообразието от теми и сюжети в пейзажните композиции е представено в серия от градски панорами, предимно от Силистра и нейните околности. В годините творческият му репертоар се допълва с морски пейзажи от любимия на художника град Балчик, с градски пейзажи от прародината Армения, със сатирични рисунки и карикатури с плажуващи персонажи, натюрморти с цветя и плодове, тематични композиции с характерни за изкуството на соцреализма сцени от 50-те и 60-те години на ХХ в. от трудовия бит на добруджанци – земеделци и рибари.

Изпълнени със светлина, с наситена цветност, картините му са заредени с много лиричност и топлота. Живописният му маниер е разпознаваем. В много от пейзажите си художникът използва цветни подложки върху грунда. Върху тях в постимпресионистичен маниер полага свободно багрите, като ги напластява като цветни петна с четка или шпакла, и така постига усещането за трептене на живописната повърхност. Работи с маслени бои върху платно или подлепва платното върху фазер. Постига плътност на колорита, като има пейзажи, в които живописта е разработена изцяло на тоналните съотношения на цветовете, за да предаде едно общо състояние на природата – утро, привечер, мъглявина и пр. В по-голямата си част картините на художника са изпълнени от ярка слънчева светлина, която прониква като зарево във всички изобразителни форми на композицията – архитектурни елементи, терен, небе, във водната маса на реката или на морето. Светлината придава  равностойност и значимост на всички елементи на реалността, придава им декоративна цветност. Разпознаваме пейзажите на Бедиг Бедросян като обширни панорами, в които погледът ни се рее свободно. Хоризонтът се движи като от птичи полет във височина или легнал ниско долу върху равния терен. Така или иначе, те обхващат големи пространства с хълмове, гори и сгушени сред тях покриви на къщи. Идилични и потънали в тишината на „безоблачните” мирни дни, картините на Бедиг Бедросян носят чувство за хармония на човека с природата, на твореца, отворил цялата си душа в съзерцание на нейната красота. Високоетичен и фин човек, Бедиг Бедросян оставя в картините си изобразена своята лична изповед – в живописван букет цветя, поставен пред портрета на любимата му жена – Аракси, в духовната си отдаденост към вярата с иконите и стенописите в арменския църковен храм „Сурп Астводзадзян" в Силистра. Но със сигурност личният му пример на творец, отдаден за утвърждаването на изкуството в Силистра, представлява една вълнуваща история в историята на съвременното българско изкуство. Образът на художника Бедиг Бедросян от Силистра присъства в националната ни съкровищница - колекцията на Националната галерия в София, със скулптурния му портрет, направен от неговия съгражданин проф. Ангел Станев. Множеството картини, собственост на държавни, обществени и частни колекции в България и чужбина, са свидетелство за мястото и творческия принос на скромния български художник от арменски произход.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…