Изложбата „5000 репродукции” ще се открие на 16.03.2016 г. от 15.30 ч. във фоайето на втория етаж в НБ „Иван Вазов” – Пловдив. 

Тя съдържа над 150 пана в рамка под стъкло, където са изложени картички със снимки на световни произведения на живописта, скулптурата и архитектурата, присъстващи в най-значимите музеи и галерии в Гърция, Италия, Франция, Испания, Германия, Австрия, Белгия, Холандия, Англия, Скандинавия и Русия. Обхваща творби на  човешката цивилизация от древното финикийско, асирийско, персийско, египетско, гръцко, римско, мавританско, средновековно изкуство и Ренесанса до модерни образци.

Колекцията е събрана от Никола Тодев /съвпадение на имената с популярния пловдивски актьор/, който е живял в Пловдив. Тя е дарена на НБ „Иван Вазов” от неговите наследници – синове, единият,  от които живее в Австрия, а другият е свещеник в Софийско. Показана е за първи път в София през 1933 г.

Тъй като колекцията е огромна, тя ще бъде експонирана на цикли през годината.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…