Само след ден, от 19.00 часа в клуб „Фарго“ в Лъки - Дом на киното ще бъде открита изложба, от непоказвани до този момент в Пловдив, плакати на някои от доайените на българското плакатно изкуство.

Творбите, създадени между 60-те и 80-те години на миналия век от младите тогава Божидар Икономов, Владимир Влаев, Румен Буров, Божидар Монов и други, показват невероятния им  талант да разкажат цял филм в една картинка. Плакатите демонстрират техниката на работа преди половин век – ръчно рисуваните шрифтове, колажа, графиката и ситопечата, които освен че отново са свръхактуални в артистичните среди, ни водят на кино пътешествие в една непозната за повечето хора епоха. Афишите на някои от любимите български филми като „Специалист по всичко“, „Рицар без броня“, „Мера според Мера“, са издържани в стила на развития социализъм и на модерното плакатно изкуство. Редом с тях са показани  представители на италианското, югославското, румънското, гръцкото и дори корейското кино, върху които нашите автори са творили произведенията си.

След откриването си, изложбата „Български филмови плакати“ ще остане в клуб „Фарго“ в  „Дом на науката и техниката“ на ул. „Гладстон“ до 13-ти май, а авторите на изложбата обещават и следващи издания с още кино плакати от онова време.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…