Изложба  "РЕШАВАМ = СЪЩЕСТВУВАМ" бе подредена в музейна къща „Хиндлиян”.Събитието се организира съвместно от ОИ „Старинен Пловдив” и Сдружение „Паралелен свят”

Творбите на Надежда Георгиева (Над) с текстове на Яна Бюрер Тавание, вдъхновени от действителни истории, разказват за мечти и възможности, затворени под стъкления похлупак на правото, за липси, за различия и самота. В 16 платна авторът показва колко сме еднакви и щастливи, когато желанията ни биват зачитани и получим шанса да чертаем собствения си път.

Изложбата е инициирана от Български център за нестопанско право, Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения, Фондация „Глобална инициатива в психиатрията–София“, Фондация „Светът на 

Мария“ и с подкрепата на Фондация „Credo Bonum”. Тя се осъществява в рамките на Програма „Следваща стъпка”, изпълнявана от Български център за нестопанско право.

Събитието цели набиране на обществена подкрепа за премахване на системата на запрещение и спазване на гаранциите, които дава член 12 от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, и за приемане на проекта на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа. 

„Законодателното въвеждане на концепцията за подкрепено вземане на решения ще позволи на хората с увреждания да застанат начело на живота си, да бъдат част от обществото, да решават, следователно – да бъдат. Въздействието, което изложбата цели, е промяна на нагласите спрямо хората с увреждания, техните възможности и трудности”, коментира Кремена Стоянова - председател на Сдружение„Паралелен свят”, гр.Пловдив.

Изложбата вече гостува в Дома на културата „Борис Христов” и във фоайето на Общински съвет-гр. Пловдив. В музейна къща „Хиндлиян” тя може да бъде разгледана до 15 август.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…