Иван Поповски-Джовани събра приятели и почитатели в Градската художествена галерия

Живописецът посвети изложбата си на своята четиригодишна внучка

„Живописта е красота! Обичайте живописта, радвайте й се!“ С тези думи емблематичният пловдивски художник Иван Поповски – Джовани откри новата си самостоятелна изложба на втория етаж в Градската художествена галерия. На 92 години художникът продължава да намира вдъхновяващи теми и да изпитва удоволствие от рисуването. „Това е едно съзерцателно изкуство“, подчерта пред  многобройните почитатели и приятели на твореца изкуствоведът Ани Стойкова, уредник в Галерията. Джовани посвети настоящата си изложба на своята четиригодишна внучка Паула. Почитателите му ще открият любимите сюжети в предпочитаните от автора жанрове  - натюрморт и пейзаж, предимно морски. 

Живописецът е роден през 1925 г. Завършва Художествената Академия в София,  специалност „Живопис“, при проф. Илия Петров и проф. П. Панайотов. Негови учители са били още Бруно Кордати и Иван Христов. Член е на СБХ от 1960 г. Живее и работи в Пловдив, където е и дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. Обучавал е няколко поколения творци, много от които днес са известни художници, архитекти и изкуствоведи.

Иван Поповски участва във всички регионални и национални изложби, както и в редица международни: в Букурещ, Будапеща, Истанбул, Лондон, Анкара, Москва и много други.

Негови творби са притежание на Националната галерия, на градските галерии в Пловдив, Плевен, Смолян, Пазарджик, Силистра. На творчеството му се радват десетки колекционери в България, САЩ, Канада, Италия, Франция, Испания, Норвегия, Холандия, Унгария, Гърция.

Художникът е носител на ордени „Кирил и Методий" I-ва и II-ра степен, на Втора награда-живопис от Национална изложба на учителите, както и на Награда „Пловдив" за изобразително изкуство за 2001 г.

Картините му могат да се видят в Градската галерия до 28 юни.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…