Ново пространство за съвременно изкуство в Пловдив ще се открие официално навръх „Нощта“. Екипът на eX Art Foundation, досега реализирал проекти в различни градски пространства, допълва топосите на дейността си с един стационарен пункт, в който ще продължи да развива платформи за медийни изкуства, да представя предимно млади автори и да формира и приобщава нови публики. Мястото е на булевард „Руски“ 89 – красива триетажна къща с пространства, в които планираните активности непременно ще се вградят сполучливо. Откриването дава старт и на нов кураторски проект на eXAF със заглавие „Factum”. Той отново е посветен на откривателството и налагането на нови автори в сферата на визуалните изкуства. В самата вечер на 13 септември ще бъдат представени видео арт творби на 13 автора – повечето от тях от формирания вече постоянен ареал от артисти, с които организацията работи. И разбира се, както всяко ново начало, и това ще бъде отбелязано с парти. Подходящ за целта е дворът на къщата, в който щъкат дружелюбни костенурки.

Ядрото на eXAF са Ваня, Ради и Здравко. Те много държат на няколко основни цели, вписани в Учредителния акт на организацията преди 6 години.

„Стремим се да внесем малко осъзнатост и красота в едно, главно консуматорски настроено, общество. Без религиозни и политически принадлежности, ние се борим за отворени мултикултурни пространства и различни гледни точки“, гласи въведението към пунктовете на официалното им кредо. Портфолиото на фондацията съдържа няколко проекта, оставили видима следа в календарите на съвременната арт сцена у нас в последните няколко години. Третата годишнина от основаването си eXAF отбелязват с изложбата „Average Content” в Червената къща в София и в Къща „Мексиканско изкуство“ в Пловдив. Миналата година те бяха кураторите на „Арт позитив“ в Баня „Старинна“ – темата „Аналог“ бе част от проекта им „Аналогово присъствие“. В платформата „.gif-АРХИВ” събират артисти, които правят интернет базирано изкуство във формат gif. Тази година участваха в организацията на Sofia Underground, където представиха и свой кураторски проект. Бяха съпричастни на идеята за възвръщането на културното значение на кино „Космос“ с арт фестивала „Галактически инкубатор“, събрал над 30 участници в една ноемврийска събота на 2013 година. Проекти на eXAF се реализират в София, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Русе, дори Крумовград.

Проектът „Factum”, който ще стартира в „Нощта на музеите и галериите“, се състои от две основни „рубрики“. Едната е кампания за откриване на нови визуални артисти от България, с целева група – артисти до 33 години. Ще бъде изпратена отворена покана към училищата по изкуства и до други организации, които могат да опосредстват достигането до определения таргет. Втората част от проекта е за представяне на новоизгряващи автори в сферата на съвременното визуално изкуство от Европа и света. Този подбор вече ще се прави с помощта на международните партньори на фондацията.

„Градът – екран” e следващият проект на групата, частично финансиран от Национален фонд “Култура”. Избрани градски пространства в София, Пловдив, Велико Търново и Стара Загора ще станат „сцена”
за нови медийни изкуства. Като в тази концепция ще се търси вече непреднамереният контакт с хората от града. Т.е. подходът е полюсен на този, който е водещ в новата база на организацията, чието посещаване е свързано с избор и целенасочено придвижване в пространството.

Най-близката до новата арт база утвърдена „Нощна” локация е кино „Космос.” Силно препоръчваме „отклонението” няколко крачки на северозапад до „Руски“ 89.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…