Филми на любимите на пловдивската публика режисьори Фатих Акин, Андрей Звягинцев и Вим Вендерс са част от програмата на 13-ото издание на София филм фест в Пловдив. Те пристигат под тепетата с най-новите си филмите „Без милост“, „Нелюбов“ и „Потапяне“. Пловдивчани ще могат да се запознаят и с творбите на други познати имена, като Михаил Ханеке, режисирал „Щастлив край“, Мишел Азанависиюс и „Изключителният (Моят Годар)“ и Франсоа Озон с „Двойният любовник“.

Незабравимият Фатих Акин отново ни представя мултиетническа история – „Без милост“ разказва за Катя, съпругът ѝ от кюрдско-германски произход и синът им Роко, който обича да свири на цигулка. Семейството се сблъсква с неонацистка атака, което преобръща живота им. За ролята си във филма Даян Крюгер е оценена в Кан като „най-добра актриса“.

Провокативният руски режисьор Андрей Звягинцев („Левиатан“) също ни вкарва в живота на едно обикновено семейство с „Нелюбов“. Мъжът и жената обаче преживяват развод, опитвайки се да го скрият от своя син, който обаче разбира за това и избягва от тях. Филмът спечели специалната награда на журито в Кан и стигна до финала на наградите „Оскар“ за чуждоезичен филм и за „Златен глобус“ в същата категория.

Майсторът на визуалното Вим Вендерс представя „Потапяне“. Той разказва любовна история между агент от тайните служби и биоматематик, който се гмурка в огромни дълбочини в океана за изследвания на произхода на планетата. В ролите ще видим великолепните Алисия Викандер и Джеймс Макавой.

Сред другите интересни заглавия са новият филм на Йоргос Лантимос („Омарът“) – „Убийството на свещения елен“, в който ще видим Никол Кидман и Колин Фарел, спечелил награда за най-добър сценарий от Кан. В Пловдив идва и „Изключителният (Моят Годар)“ на Мишел Азанависиюс (известен с носителя на „Оскар“ филм „Артистът“) който разказва за събития в Чехословакия през 1968 година. Франсоа Озон ще бъде представен с най-новата си провокативна творба „Двойният любовник“. Новият филм на друг скандален режисьор – Михаил Ханеке (носител на „Оскар“ за чуждоезичен филм с „Любов“ през 2009 година), е вълнуващата любовна история – „Щастлив край“. В Пловдив ще видим и наградения със „Сребърен лъв“ от Венеция през 2017 година – „Фокстрот“ на режисьора Самоел Маоз, който вече бе носител на „Златен лъв“ преди няколко години с „Ливан“.

13-ото издание на София филм фест в Пловдив започва на 15 март и ще продължи до 25 март в LUCKY Дом на киното. Фестивалът е част от културната програма и се провежда с подкрепата на Община Пловдив. Билетите са в продажба на цена от 7 лв и 6 лв за учащи и пенсионери. Резервации и пълна програма може да видите на сайта на LUCKY Дом на киното kinolucky.com, както и на boxoffice.bg.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…