Поредното издание на любимата кинопанорама Киномания 2023 ще се проведе от 17 ноември до 3 декември. В рамките на малко повече от 2 седмици ще видим 29 заглавия с най-новото от арт-киното от целия свят. Фестивалът ще се проведе на обичайното място LUCKY Дом на киното.

 

Киномания се открива с прожекция на най-успешния фестивален български филм за тази година – „Уроците на Блага“. Режисиран от Стефан Командарев и с неповторимото участие на Ели Скорчева, завърнала се на големия екран след десетилетия пауза, филмът спечели куп награди, сред които няколко престижни отличия на фестивала в Карлови вари в Чехия. Филмът взе голямата награда „Кристален глобус“, наградата на екуменическото жури, както и приз за най-добра женска роля на Ели Скорчева. Прожекцията е на 17 ноември от 18:30 часа.

 

Още един от наградените филми в Карлови Вари идва в Пловдив за Киномания. Това е френският „Въпрос на чест“ под режисурата на известния актьор Венсан Перес. Филмът спечели „Наградата на публиката“ в Чехия, а прожекцията в Пловдив ще бъде на 24 ноември от 18:30 часа.

 

Феновете на Уди Алън няма да бъдат разочаровани, тъй като големият режисьор се завръща с поредно заглавие – „Чист късмет“, Филмът е френска продукция с много любов, изневери и отмъщение, а на екрана ще видим изгряващата звезда на фреското кино Нилс Шнайдер, както и добре познатия Мелвил Пупо.

 

В дългоочакваното от киноманите заглавие „Жан дю Бари: Фаворитката на краля“ също ще видим Мелвил Пупо, но там прожекторите са насочени към Джони Деп и Майуен, която е и режисьор на лентата. Филмът, станал централна тема на фестивала в Кан, ни праща в XVIII век във Франция, където Деп играе крал Луи XV, a Майуен – куртизантката от заглавието. Прожекцията е на 1 декември от 18:30 часа.

 

Друго голямо име от света на киното ще гледаме във „Великият беглец“. Там ще се запознаем с историята на 80-годишен старец, който бяга от старческия си дом, за да се включи в честването на 70-ата годишнина от Десанта в Нормандия, а на големия екран ще се срещнем с великия Майкъл Кейн. Филмът е 22 ноември от 18:30 часа.

 

Киномания 2023 се провежда със съдействието на Община Пловдив. Билетите ще са в продажба от понеделник, 6 ноември, с цена от 10 лева и 8 лева намален за учащи и пенсионери.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…