Режисьорът с международна кариера Стивън Люис Симпсън живее и твори в България вече шест години и половина. Това е времето, в което режисьорът е в търсене на перфектната история, която да се развива в мястото, откраднало сърцето му - България. Резултатът е нов филм – едно любовно писмо за страната ни със заглавие "Ретроспект".  България се превръща в любовта на прочутия режисьор, а тази магнетична връзка със страната ни достига нови висоти с първият от общо двата филма, които той пише тук. Игралният филм "Ретроспект" ще има своята световна премиера на София Филм Фест на 14 март  в “КИНО ОДЕОН”, на 22 март в CINE GRAND PARK CENTER, на 23 март в CINEMA CITY SOFIA.

 

Пловдивската премиера е на 31 март от 18.30 ч. в “Лъки Синема”, като филмът ще закрие пловдивското издание на фестивала. "Ретроспект" тръгва по киносалоните в страната от 3 май.

 

Най-голямата изненада за Стивън Люис Симпсън при създаването на филма е, че не му се налага да привлича нито един актьор извън град Пловдив.  

 

"Бях изумен от таланта, който открих в Пловдив, и съм много горд, че успях да събера тази прекрасна група на снимачната площадка и екрана", разказва Симпсън.

 

Историята се развива около бивш оперативен агент, убеден, че чужденец, който е негов съсед, е отговорен за изчезването на чуждестранен пътешественик в страната. Всичко става още по-сложно, когато неговата пра-племенница започва да се среща с него.

 

В съвременната история участва обичаният пловдивски актьор Симеон Алексиев, който има почти 50-годишен опит и около 50 филма в историята си, а в "Ретроспект" играе Стоян.

 

"Изпълнението му е най-изумителното в кариерата ми и той е най-добрият актьор, с когото някога съм работил", казва Симпсън, който пише още една главна роля, като винаги е имал предвид тя да бъде изиграна от Юлия Йорданова (Керана).

 

"Запознах се с Юлия преди да създаде групата си „Керана и Космонавтите“, гледах първите ѝ изпълнения с тях. През всичките си години във филмовия бизнес, голяма част от които живях в Холивуд, никога не съм срещал човек, за когото веднага да съм смятал, че може да стане звезда. Нейното сценично присъствие с групата ѝ, както и участието ѝ в "Евита" и забележителното ѝ дебютно изпълнение на главна роля във филма "Ретроспект" доказаха, че този ми инстинкт е верен. Това е първият филм на Юлия и тя е изключителен талант. Още от първата сцена, в която двамата са заедно (Симеон и Юлия), те си паснаха толкова красиво и между тях се създаде мигновена екранна връзка, която надмина всичко, което си представях", споделя режисьорът.

 

За него не било изненада, че третият главен актьор също живее в Пловдив така, както самият Симпсън играе чужденец, превърнал града в свой дом. Чуждестранните персонажи, сред които са пътник от Филипините и австралиец, изигран от Марк Фаулър от Държавна опера Пловдив също живеят в града под тепетата.

 

"Използвах много от собствения си опит в този град като част от вдъхновението за историята, така че това беше естествена роля за мен", казва Симпсън.

 

Любопитно е, че театрите в Пловдив са добре представени във филма. Главният актьор Симеон Алексиев е ветеран в трупата на великолепния Драматичен театър -  Пловдив, а към него се присъединяват колегите му Елена Кабасакалова и Стефан Попов. Основателят на театър "Хенд" Иво Игнатов (Кени) играе четвъртата главна роля във филма, неговата партньорка в театъра Здравка Христозова също има роля. Представител на Кукления театър във филма е Венцеслав Димитров.

 

Тъй като в Пловдив няма филмови екипи, Стивън се обръща към Николай Николов и неговата продуцентска компания Vreat Studios в Пловдив. В негово лице, той намира чудесен и надежден сътрудник, който предоставя членове на продуцентския си екип, за да помогнат за заснемането на продукцията. Цялото оборудване и съоръженията за постпродукцията са собственост на Симпсън, за това и филмът е първият, който ще бъде пуснат в цялата страна и в международен мащаб, промотиран като изцяло българска продукция.

 

За една от „главните звезди“ на филма, Стивън Люис Симпсън  определя неговото основно място – една стара къща в Стария град на Пловдив. Симпсън полага изключителни усилия, за да осигури идеалното място, затова той я купува. И сега, когато снимките са приключили, той ремонтира сградата, с идеята тя да стане база на продуцентската и дистрибуторската дейност на неговата филмова компания.

 

Екипът на филма ще присъстват на премиерите на 14-ти в София и на 31-ви в Пловдив.

 

Билетите в Пловдив са в продажба на сайта и на касата на Кино Лъки Синема.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…