Кино от Полша, Япония и Германия предлага София филм фест в Пловдив в следващите два дни – понеделник, 18 март и вторник, 19 март. Заглавията, които можем да видим са носители и номинирани за ред престижни награди, като „Оскар“, „Златна палма“, на фестивалите в Берлин, Венеция и други.

 

Програмата в понеделник предлага „Зелена граница“ на полската режисьорка Агнешка Холанд. За пореден път тя предлага прочувствена драма от съвремието ни. Тя ни среща с активистката Юлия от Полша, която се опитва да спаси група хора. В коварните и блатисти гори, които обхващат така наречената „зелена граница“ между Беларус и Полша, бежанците от Близкия Изток и Африка, опитващи се да достигнат до Европейския съюз, попадат в капана на геополитическата криза, цинично предизвикана от беларуския диктатор Александър Лукашенко. Филмът е носител на специална награда от фестивала във Венеция. Прожекцията е на 18 март от 18:30 часа.

 

Програмата във вторник започва с прожекция на японския „Чудовище“ - творба на прочутия японски майстор Корееда, отличена с приза за най-добър сценарий в Кан 2023 и наградата „Queer Palm“, която проследява отношенията между една майка, загрижена за сина си, и училищното му обкръжение. Докато историята се разкрива пред зрителите през погледите на майката, на учителя и на детето, истината за странното поведение на момчето постепенно излиза наяве…Филма може да гледаме във вторник от 18:30 часа.

Късната прожекция ни пренася в „Учителската стая“ в Германия. Току-що завършила колеж, Клара започва работа в немска гимназия. Скоро тя става любимка на учениците и се гордее с работата си, но не и с полския си произход, който крие от колегите си. Училището има проблем – появява се крадец, което предизвиква подозрения сред учениците и персонала. След като става жертва на злосторника и след като неин ученик от турски произход е несправедливо обвинен в престъплението, Клара е въвлечена в заговор за залавянето на крадеца. Филмът бе номиниран за „Оскар“ за най-добър международен филм и спечели специална награда от фестивала в Берлин Label Europa Cinemas. Прожекцията е във вторник от 20:45 часа.

София филм фест ще продължи до 31 март с общо над 25 филма. Повече информация за програмата и онлайн резервации на kinolucky.com София Филм фест в Пловдив се провежда със съдействието на община Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…