Европейски фестивални заглавия, български филм със специални гости, заглавия с признание на Берлинаре, „Оскар“-ите и „Златен глобус“ предстои в сряда и четвъртък на София филм фест в Пловдив.

 

Програмата на 20 март предлага немският „Пожар“ на Кристиян Пецолд. Филмът е носител на голямата награда на журито и номиниран за „Златна мечка“ за най-добър филм на Берлинаре и с номинация за най-добър филм на престижния фестивал в Сан Себастиан. В „Пожар“ влюбената двойка Леон и Феликс прекарват лятото си в къща на Балтийско море, където единият пише книга, а другият подготвя своето портфолио. Заедно с друга двойка – Надя и Давид, те експериментират с любовта си. Но пожар в близката гора преобръща всичко. Филма може да гледаме от 18:30 часа в сряда.

 

Късният филм в сряда ни среща с майстора на италианското кино Марко Белокио. „Отвлечен“ е история, в която еврейско момче е тайно покръстено от Инквизицията – опит да се даде урок на еврейската общност. Белокио ни разкрива тиранията и злоупотребата на католическата църква през XIX век. Филмът е с номинация за „Златна палма“ от фестивала в Кан. Прожекцията е в сряда от 20:30 часа.

 

В четвъртък може да гледаме българският „Защото обичам лошото време“. Новият филм на Яна Лекарска ни разказва за трогващата история на момиче, което се завръща в малкото крайморско градче, където е прекарвала своите лета. Там среща приятел, с когото заедно преоткриват миналото си. Филмът е от 18:30 часа в четвъртък, а за прожекцията специално в Пловдив пристигат режисьорът Яна Лекарска и главните актьори Неда Спасова и Владимир Михайлов.

 

В четвъртък вечер пък предстои едно от най-очакваните заглавия на София филм фест в Пловдив – „Заседнали“ на Александър Пейн. Номиниран за цели 5 награди „Оскар“ и носител на „Златен глобус“ за най-добър актьор, филмът ни пренася в близкото минало и в едно училище. Там учител темерут трябва да отговаря за 15-годишен пакостник, който трябва да остане в училището, тъй като не може да се прибере у дома. Заедно с училищната готвачка, тримата прекарват две седмици блокирани от снега с куп забавни случки. Прожекцията е в четвъртък от 20:45 часа.

 

София филм фест ще продължи до 31 март с общо над 25 филма. Повече информация за програмата и онлайн резервации на kinolucky.com. София Филм фест в Пловдив се провежда със съдействието на община Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…