Кино-литературният фестивал започва на 19 октомври  в Лъки Дом на киното

Впечатляващи филми за някои от най-интересните световни артисти ни очакват на предстоящия фестивал Синелибри в Пловдив. Остават броени дни до началото на Международния кино-литературен фест, като събитието започва на 19 октомври с биографичната драма „Да бъдеш Мария“.

 

Mотото на фестивала „Поезия безкрай“  свързва част от заглавията именно с поезията – едно от тези заглавия е новият филм на Микеле Плачидо „Вечният визионер“. Той разказва за Луиджи Пирандело – брилянтен новелист, драматург и поет, лауреат на Нобелова награда за литература (1934). Новатор в театъра, художник на „разкъсаните нишки“ и отчуждението, портретист на кризата в съзнанието на модерния човек, верен на своята максима „Аз не живея моя живот, аз го пиша“, Пирандело оставя след себе си огромно книжовно наследство, но и  полярни мнения за идеологическите си възгледи. Същинска сетивна експлозия предлага драматичният фентъзи мюзикъл „Операта!“ с Венсан Касел, Роси де Плама и Фани Ардан в главните роли. Творбата се уповава на виртуозни арии от Верди, Пучини, Росини, Моцарт, Вивалди и Глук, изкусно вплетени в потока на повествованието. Различни стилове и жанрове се сливат с трагичната красота на мита за Орфей и Евридика, изковавайки нов емоционален език. 

 

Почитателите на култовия шотландски писател Ървин Уелш ще имат възможност да гледат документалния филм „Избери Ървин“, в който той споделя моменти от собствената си житейска история и философия, докато негови пламенни почитатели от артистичния свят разкриват страстта си към книгите му. Творчеството на Уелш се занимава с мрачните подземия на човешката природа, цената на антиконформизма, саморазрушителните зависимости, социалната изолация и покварата на властта. „Библията за аутсайдери“ „Трейнспотинг“ разтърсва литературния свят с бруталния си черен хумор и от 1993 г. насам е многократно преиздавана и двукратно екранизирана от Дани Бойл.

 

На 3 ноември от 16:30 ч. ще се проведе представяне на бъдещата документална поредица „Петокнижие Анжелово“, посветена на непрежалимия киносценарист, писател, общественик и интелектуалец Анжел Вагенщайн, почетен гражданин на Пловдив, който ни напусна на 100-годишна възраст. Ценителите на неговото разнолико и дълбоко хуманно творчество, които познават предизвикателния му житейски път, знаят, че той започва именно в Пловдив през 1922 година. 

 

Всички премиерни заглавия от програмата на Синелибри Пловдив са достъпни тук: https://www.cinelibri.com/cinelibri-v-plovdiv-lucky-dom-na-kinoto/, както и на сайта kinolucky.com Домакин на прожекциите по традиция е LUCKY – Дом на киното . Билети може да бъдат закупени от касата на киното и онлайн.

 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“, Столична община, Община Пловдив, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Община Стара Загора.

 

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2024 г. Програмата се осъществява с изключителното партньорство на УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Дерматологични лаборатории Avène, TatraTea, Kaufland България, #ПромениКартинката и множество съмишленици и партньори, обявени тук. Официални превозвачи на фестивала: Moto-Pfohe, Bulgaria Air.

 

 

Официална уебстраница на фестивала: www.cinelibri.com 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…