Остават броени дни до началото на Международния кино-литературен фестивал Синелибри в Пловдив. Най-грандиозното киносъбитие на есента започва на 19 октомври с биографичната драма „Да бъдеш Мария“, която осветлява щекотливи факти около заснемането на противоречивия шедьовър „Последно танго в Париж“ в контекста на движението за защита на жените от насилие. Младото дарование Анамария Вартоломей влиза в кожата на френската звезда Мария Шнайдер, партнира ѝ Мат Дилън в ролята на Марлон Брандо.

 

В съответствие с мотото на фестивала „Поезия безкрай“ програмата обхваща заглавия, които се отличават с изключително кинематографично майсторство, но това не е единственото, което ги свързва с поезията. Филмът „Вечният визионер“ например разказва за Луиджи Пирандело – брилянтен новелист, драматург и поет, лауреат на Нобелова награда за литература (1934). Новатор в театъра, художник на „разкъсаните нишки“ и отчуждението, портретист на кризата в съзнанието на модерния човек, верен на своята максима „Аз не живея моя живот, аз го пиша“, Пирандело оставя след себе си огромно книжовно наследство, но и полярни мнения за идеологическите си възгледи.

 

Същинска сетивна експлозия предлага драматичният фентъзи мюзикъл „Операта!“ с Венсан Касел, Роси де Плама и Фани Ардан в главните роли. Творбата се уповава на виртуозни арии от Верди, Пучини, Росини, Моцарт, Вивалди и Глук, изкусно вплетени в потока на повествованието. Различни стилове и жанрове се сливат с трагичната красота на мита за Орфей и Евридика, изковавайки нов емоционален език.

 

Почитателите на култовия шотландски писател Ървин Уелш ще имат възможност да гледат документалния филм „Избери Ървин“, в който той споделя моменти от собствената си житейска история и философия, докато негови пламенни почитатели от артистичния свят разкриват страстта си към книгите му. Творчеството на Уелш се занимава с мрачните подземия на човешката природа, цената на антиконформизма, саморазрушителните зависимости, социалната изолация и покварата на властта. „Библията за аутсайдери“ „Трейнспотинг“ разтърсва литературния свят с бруталния си черен хумор и от 1993 г. насам е многократно преиздавана и двукратно екранизирана от Дани Бойл.

 

Киноманите не бива да пропускат още една биографична драма – „Лимонов“ на Кирил Серебренников, адаптация по книга на френския писател Еманюел Карер. Бен Уишоу прави изумителна роля в този хипнотичен филм, който повежда зрителя на пътeшествие из Русия, Америка и Европа от втората половина на XX век, за да разкаже скандалната история на Едуард Лимонов (1943-2020), радикалния съветски поет, който се превръща в скитник в Ню Йорк, сензация във Франция и политически антигерой в Русия. Автор на адаптирания сценарий на „Лимонов“ е самият Павел Павликовски, полско-британски режисьор и сценарист, известен с филми като „Студена война“ и „Ида“, за който получава „Оскар за най-добър чуждоезичен филм“.

 

 

На 2 ноември ще бъде излъчена умопомрачителната черна комедия „Второ действие“ с Луи Гарел и Леа Сейду, дело на един от най-оригиналните съвременни режисьори на Франция – Контан Дюпийо („Яник“, „Дааали!“). Филмът е метатекстуална провокация с абсурдистки привкус – шега с киното като илюзия и рефлексия на живота, шега със суетата на актьорите и техните агенти, шега с отношението на зрителите към крайния резултат от снимачния процес. Не на последно място „Второ действие“ иронизира охотата, с която се превръщаме в роби на собствените си технологични достижения – такъв нов „идол“, схващан като глобална заплаха за човешкото и човека, е изкуственият интелект.

 

Жителите и гостите на Града под тепетата ще могат да си припомнят и една класическа приключенска драма – „Зорба гъркът“ (1964) на реж. Михалис Какоянис, адаптация по романа „Алексис Зорбас“ на Никос Казандзакис, с Антъни Куин в главната роля. Филмът е сред основните заглавия на 37-ата церемония по връчване на наградите „Оскар“ с номинации за награда в седем категории, включително за „най-добър филм“, като печели три статуетки.

 

На 3 ноември от 16:30 ч. ще бъде показан пилотен 30-минутен откъс от бъдещата документална поредица „Петокнижие Анжелово“, посветена на непрежалимия киносценарист, писател, общественик и интелектуалец Анжел Вагенщайн, който ни напусна на 100-годишна възраст. Ценителите на неговото разнолико и дълбоко хуманно творчество, които познават предизвикателния му житейски път, знаят, че той започва именно в Пловдив през 1922 година.

 

Всички премиерни заглавия от програмата на Синелибри Пловдив са достъпни тук: https://www.cinelibri.com/cinelibri-v-plovdiv-lucky-dom-na-kinoto/. Домакин на прожекциите по традиция е Лъки Дом на киното. Билети може да бъдат закупени от касата на киното и онлайн.

 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“, Столична община, Община Пловдив, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Община Стара Загора.

 

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2024 г. Програмата се осъществява с изключителното партньорство на УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Дерматологични лаборатории Avène, TatraTea, Kaufland България, #ПромениКартинката и множество съмишленици и партньори, обявени тук. Официални превозвачи на фестивала: Moto-Pfohe, Bulgaria Air.

 

Официален уебсайт: www.cinelibri.com

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…