Киномания днес започва в 18:30 часа с “Матилда”. Филмът на Алексей Учител разбуни духовете в Русия и доведе до множество забрани и актове на насилие от редица православни активисти, твърдящи, че филмът петни името на монарха, който е свален от власт по времето на Октомврийската революция от 1917 и убит от болшевиките, а после канонизиран за светец от Руската православна църква. В центъра на историята са Николай - наследник на руския трон и Матилда – световноизвестна балерина. Двамата имат краткотрайна афера, която се превръща в страстна любов. Когато бащата на Николай – император Александър III, умира, синът му осъзнава, че свободата да обича когото иска е приключила. Официалният период на траур още не е отминал, когато вдовицата на императора урежда брака на цар Николай с принцеса Аликс фон Хесен-Дармщад. Сред смайващите с разкоша си естествени декори на Санкт Петербург, тази историческа драма разказва една истинска любовна история, превърнала се в легенда.

Късната прожекция започва малко по-рано - в 20:30 часа, когато можете да гледате шедьовъра на Стенли Кубрик - “Сиянието” и феноменалната игра на Джак Никълсън. “Сиянието” е съвършената симфония на ужаса. Страхът във филма не произлиза от шокиращи специални ефекти, а от неумолимата откровеност, водеща до финала. Пътят на Джак е предначертан, насочван от самия хотел „Оувърлук”. Мястото оживява – за да асимилира и погълне живите. Авторът на романа – Стивън Кинг, не крие недоволството си от прочита на Кубрик, особено от финала с лабиринта до хотела. Но въвеждането на лабиринта от жив плет е просто гениално. Самият хотел е лабиринт от безкрайни коридори, заключени врати и помещения без изход, като балната зала. Човешкият мозък също прилича на лабиринт. Той предлага безкрайни възможности – някои пътеки водят в грешна посока и загубването е лесно. Има изходи, но не всеки е способен да ги открие. Някои обаче остават пленници на своя собствен лабиринт.

Билети можете да закупите на касата в LUCKY Дом на киното и онлайн на www.boxoffice.bg

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…