Писателят получи награда „Христо Г. Данов“ в категория „Българска литература“ за романа си „Хавра“

„Да сравняваш поезия с кратки разкази и роман е като да даваш едни златен медал за художествена гимнастика, стрелба с лък и маратон,“ коментира авторът и пожела промени в статута на отличията

Писателят Захари Карабашлиев е носителят на Националната литературна награда „Христо Г. Данов“ тази година в категория „Българска литература“.  Отличието му бе връчено на церемония в Къща музей „Христо Г. Данов“ в Стария град тази вечер, в присъствието на министъра и зам.-министъра на културата Боил Банов и Амелия Гешева.  

Романът му „Хавра“, който излезе в края на миналото лято и, бе представен по-рано днес пред публиката на „Пловдив чете“, въпреки че тя отдавна го познава. Книгата се превърна в едно от литературните събития на годината и наскоро донесе на Карабашлиев и престижната награда Роман на годината на „Фонд 13 века България””.

Авторът излезе в салона на едноимената къща-музей на големия наш възрожденец, каза че наградата е много тежка,  благодари и заяви, че му е неудобно, след което направи специално обръщение към организаторите от Министерство на културата и Община Пловдив.

 „В тази награда бяха номинирани още … една прекрасна стихосбирка и един великолепен сборник с разкази. Приемам я с една огромна молба, към хората които правят тази награда възможна. Нека да бъдат по-прецизни в категорията когато номинират, защото да сравняваш поезия с кратки разкази и роман е като да даваш едни златен медал за художествена гимнастика, стрелба с лък и маратон. Моля ви, това са важни неща. Нека все пак пазим достойнството на българските автори и да се отнасяме с уважение и разбиране към техния труд и към тяхната работа.

Уважаеми министър на българската култура, Министерство на културата има едно преимуществото от другите министерства- има човешко лице. Покажете го това човешко лице и подкрепете българските автори, говорете с тях…  Ще ви бъдем много благодарни, аз ви обещавам. Нека да празнуваме успехите си едни на друг, нека да откриваме красотата в света, в който живеем...

Така както тази къща е построена върху този пловдивски камък и е естествено продължение на този хълм, така и нашата българска литература може да бъде естествено продължение на вековния устойчив български дух.“, каза Карабашлиев. 

Министърът на културата Боил Банов връчи Националната награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос в книжовната ни литература на Недялко Йорданов.

Наградата за превод спечели Надежда Розова за превода на „Химера“ от Джон Барт.

В раздела „Хуманитаристика“ приза взе Инна Пелева за книгата си „Георги Марков. Снимки с познати“. 

Отличието ѝ бе връчено от проф. Светлозар Игов – член на журито, който каза, Министерство на културата подготвя промени в статута на наградата, за да не се състезават несъизмерими жанрове.  

В раздел „Изкуството на книгата“ наградата е за издателство „Лист“ за „Детски шедьоври от велики писатели“. В категория „Издание за деца“ я взе Петя Кокудева за „Лупо и Тумба“ на издателство „Жанет 45“. В „Книгоразпространение“ бе отличен Центърът за книгата на Нов български университет. За „Представяне на българската книга“ наградата бе връчена на Амелия Личева. В раздел „Библиотечно дело“  - Столичната библиотека и за „Електронно издание“ призът получи сайтът „Българска илюстрация“.

Наградата „Христо Г.Данов“ за цялостен принос в развитието на българската литература бе връчена от министъра на културата Боил Банов. Неин носител стана Недялко Йорданов.

Номинираните и наградените се определят на конкурсен принцип от жури, определено със заповед на министъра на културата. Наградата представлява малка пластика бухал, диплом и парична сума.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…