Райна Кацарова

Обичаният фестивал Младият Пловдив чете 2021 започна!

Денят беше събота, 20 март.

Мястото, доста нашумяло, дори леко поомръзнало през последната пандемична година – Zoom, онлайн.

Виртуалната класна стая събра тридесетина „ малки, големи и още по – големи момичета и момчета, тръпнещи да научат как се пресъздава в книга скритият свят и пътят на героя.

Водач и учител в това необятно, трудно и непредсказуемо приключение, каквото е писането бе Рене Карабаш с богатият си опит на поет, писател и драматург.

Нашият ментор повече от предвиденият час държа аудиторията прикована пред екраните. Синтезирано и с примери от киното, театъра  и литературата, предаде на младите творци знания за етапите през които преминава героят, вътрешните му борби, обратите и скритите подводни камъни, дебнещи писателят.

Постепенно лекцията се превърна в разговор за смелостта на писателя, това как трябва да бъде деликатен, навлизайки в света на човека, когото пресъздава. Стана въпрос и за това, че понякога написаното се сбъдва, също и че думите могат да имат лечебна сила.

Рене също ни допусна в своя свят от знания и смисъл. Макар и виртуално, гостувахме в дома ѝ, видяхме няколко картини от стените, синьо – зелената чаша, наподобяваща бокал на магьосник от която пиеше вода. Накрая даже не ни се тръгваше...

Радостната новина е, че след тази лекция ще има следваща среща, този път на живо в Пловдив, когато писателката ще представи новата си книга и ще направи практически уъркшоп по творческо писане.

Чакаме!

Дотогава дори и във виртуалното пространство и в условията на локдаун, четящите хора са заедно и във фестивално настроение. Елате и Вие!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…