Райна Кацарова

"Юмор есть дело сериозное!”

Така Петър Краевски даде начало на творческата работилница за писане на хумористичен текст, която се проведе в ZOOM като част от програмата на фестивала Младият Пловдив чете.

И както подобава на добър и щедър учител, нашият ментор първо премина през теорията. Уточни какво е ирония, самоирония, сарказъм, сардоничен смях. Говори за епиграмата, за силата на тирето, което може да бъде показалец, шпага и пръст, който сочи. Разбрахме, че и тук по-малкото е повече, когато е на място казано. Разгледа хумора като жанр не само в литературен, но и исторически план. Запозна участниците с най - изтъкнатите му представители от древността до наши дни, не само световните, но и нашите родни. Истинско вълнение предизвика автентичен запис на Радой Ралин.

Но какво е теорията без практика?

Курсантите писаха хумористично буриме по зададени рими. След това редактираха епиграми и писаха собствени такива. Накрая бяха предизвикани да създадат пародия на известното стихотворение "Щурец и мравка". Времето напредна и тази задача остана за домашна, също като в училище. За награда по преценка на г-н Краевски най-добрите неща ще прозвучат в следващото му предаване "Алтер его" по радио Пловдив. Всички получиха покана да се включат и в надпреварата на вестник "Стършел" за откриване на млади дарования. Участниците в работилницата ще получат и книга по желание с автограф от самият Петър Краевски.

Темата на уъркшопа беше “Сатирата – малката сестра на поезията” , а както сам нашият ментор изтъкна: "Тя може да не е по-красивата, но със сигурност е по-симпатичната сестра, затова добрата сатира се пише от добри поети и писатели"

Навън е пролет - ходете пеша. По празниците - прочетете някоя книга. И не забравяйте - с усмивка животът е по-хубав!

Видяхте ли сега силата на тирето :)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…