Организаторите на ежегодния Национален конкурс за поезия „Добромир Тонев“-  Община Пловдив и Дружество на писателите – Пловдив, със съдействието на ИК „Хермес“, ИК „Жанет 45“, ПУ „Паисий Хилендарски“, г-жа Тони Симидчиева, с медийното партньорство на БНР – Радио Пловдив и БНТ 2, канят пловдивчани и гости на града на Церемонията по награждаване на победителите в  ХIII-тото  издание на конкурс за поезия на името на „Добромир Тонев“ за автори до 45-годишна възраст.

 

Церемонията ще се състои на 14 октомври 2023 г., събота, от 18:30 ч., в Mалката раннохристиянска базилика на бул. „Мария Луиза“ № 31 с любезното домакинство на ОИ „Старинен Пловдив“. Водещ ще е Владислав Севов. В ролята на музикален домакин тази година  ще е изтъкнатият български цигулар и музикален педагог Маестро Мичо Димитров.

 

Обявяването на резултатите и награждаването на победителите в конкурса всяка година се случва в навечерието на рождения ден на големия български поет – 15 октомври. Добромир Тонев ни напусна само на 45-годишна възраст, но остави след себе си поезия, която съвсем заслужено можем да наредим сред най-великите образци на световната литература.

 

Конкурсът за поезия „Добромир Тонев“ е анонимен, темата – свободна. Всеки участник участва с едно до три свои стихотворения. Кандидатства се само с творби, които не са публикувани в печатни или интернет издания към момента на обявяването на конкурса, и с които кандидатът не е участвал в други подобни конкурси

 

Наградният фонд, осигурен от Община Пловдив и партньори е както следва:

 

От Община Пловдив: Първа награда – 800 лв. и грамота; Втора награда –  600 лв.  и грамота; Трета награда –  400 лв. и грамота.

 

 Специални награди от партньори: Парична награда  – 200 лв. и грамота, осигурени от Филологически факултет на ПУ „П.  Хилендарски“; Специална награда за млад поет на Радио Пловдив – 300 лв.; Нощувка за двама в хотел „Одеон“ – Пловдив.

 

Входът е свободен!

 

Ако животът е един антракт

Ако животът е един антракт,

безсмислен е актьорският ни опит.

Ти мъкнеш като охлюв своя страх,

затваряш се във себе си при допир.

А ехото във твоя празен дом

е дълго като расо на отшелник.

Ни с ключ от думи, ни с любовен взлом

проникнаха във твоя весел делник.

Ти, който можеш с лекота дори

да разбереш душата на дървото –

вземи парче дърво и сътвори

едно човече, да не си самотен.

Когато се завърнем пак в пръстта,

когато ще сме някак си умрели

и с театрални думи на уста

ни заизпращат смешни Пулчинели –

ще падне смях, ще се повдигне в миг

завесата и твоето човече

ще извести със тембър на трагик,

че ти си тук, макар да си далече.

Ще светят жълтеникаво в нощта

на злобата очите – като пещи.

И ще заемат своите места

и хора, и палячовци, и вещи.

 

Добромир Тонев

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…