Регионален исторически музей – Пловдив, Институтът за исторически изследвания при БАН и Община Пловдив организират Национална научна конференция на тема: „В спиралата на времето: хора, идеи, пространства и събития”, която ще се проведе на 13,14 и 15 октомври в Пловдив.

По време на форума ще бъдат представени книгите „Последен по рода си. Д-р Георги Вълкович (1833-1892)“ на доц. д-р Алека Стрезова и „Бленувани и плашещи: чуждите жени и мъже в българската словесност от дългия XIX век“ на Николай Аретов.

Представяне на книгата „Последен по рода си. Д-р Георги Вълкович (1833-1892)“ на доц.д-р. Алека Стрезова

На 13 октомври 2023 година (петък) от 18:00 часа в зала „Съединение” на пл. „Съединение“ №1 ще бъде представена книгата „Последен по рода си. Д-р Георги Вълкович (1833-1892)“ с автор доц. д-р Алека Стрезова.

Д-р Георги Вълкович е сред най-интересните фигури в следосвобожденската ни действителност. Наследник на голям и заможен род, живял на границата на две епохи, той развива активна професионална дейност и в Османската империя, и в българското Княжество. Чувства се еднакво компетентен като имперски военен лекар, източнорумелийски директор, държавен министър, болничен администратор. Но дипломацията е неговата съдба. Силен ум, волеви характер, същевременно диалогичен и помирителен, той остава в историята като един от бележитите и незаменими дипломати на нова България.

Алека Стрезова завършва Софийски университет „Св. Климент Охридски”, специалности „История” и „Международни отношения”. Защитава дисертация по нова българска история в Института за исторически изследвания на Българската академия на науките, където работи и до днес. Нейните научни интереси са в сферата на историята на модерната българска дипломация, организацията на дипломатическия корпус, социалния профил на българските дипломати.

Представяне на книгата „Бленувани и плашещи: чуждите жени и мъже в българската словесност от дългия XIX век“ на Николай Аретов

На 14 октомври 2023 година (събота) от 18:00 часа в къща музей „Христо Г. Данов“ на ул. „Митрополит Паисий“ №2 ще бъде представена книгата „Бленувани и плашещи: чуждите жени и мъже в българската словесност от дългия XIX век“ на Николай Аретов.

Тази книга се занимава с голямата тема за семейния живот и интимните преживявания на хората от ранната модерна епоха и разглежда различни нейни аспекти. Вниманието се насочва към нормите, които определят междуполовите връзки и свързаните с тях промени на менталностите и нравите. Потърсени са връзките с основни елементи на националната митология, на първо място с представянето на връзките с „чужди“ в етнически, религиозен и друг смисъл жени, а и мъже. Направени са опити чрез сравнения разглежданите явления да бъдат поставени в по-широк контекст, както международен, така и по отношение на брака и сексуалните отношения между „свои“. Привличани са наблюдения и инструментариум от други области на хуманитаристиката и социалните науки и в този смисъл трудът е интердисциплинарен. Наблюденията се съсредоточават на първо място върху литературните произведения и публицистиката от епохата на националното Възраждане, както и върху спомени, писма и други документи.

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…