Срещата с българския писател Емануил А. Видински и неговия нов роман „Дом за начинаещи“ (изд. "Жанет 45" ) открива есенно-зимния сезон на Литературния салон Spirt & Spirit тази вечер в клуб "Петното на Роршах" на ул. "Йоаким Груев" 36. Началото е от 19:00 ч., а вратите отвaрят час по-рано с вход. Модератор на разговор ще бъде поетесата Ина Иванова.

За автора:

Емануил А. Видински (1978) дебютира през 2005 година със сборника разкази „Картографии на бягството“ („Стигмати“), следват романът „Места за дишане“ („Алтера“, 2008), стихосбирката „Par Avion“ („Жанет 45“, 2011) и сборника „Егон и тишината“ („Жанет 45“, 2015). През 2023-та година излиза вторият му роман „Дом за начинаещи“. От 2008 до 2012 работи в българската секция на радио „Дойче веле“ в Бон, след завръщането си в София става главен редактор на издателство „Панорама“ (2013-2016), преподавател по творческо писане (2016-2018), а от септември 2019 е редактор в „Литературен вестник“. Под негово съставителство в германското издателство „Eta Verlag“ през 2017 година излиза сборникът с разкази на съвременни български писатели „Ein Fremder Freund“.

За книгата:

"Роман за съзряването и самостоятелния път през стаите на порастването. За свободата като дом за начинаещи, в който единственото сигурно е несвободата. Емануил А. Видински извиква от колективното ни детство мощен индивидуален път. Към голямата литература." - Йорданка Белева

Дом за начинаещи“ е впечатляващо завръщане в началото на едно юношество, много различно от това на повечето от нас. Но колкото и да е различно, емоционалните и моралните проблеми, които вълнуват „начинаещите“, са всеобщи, а тъкмо това е тъканта, от която се състои този увлекателен роман. Той може да се чете и в автобиографичен ключ, но това е само един от възможните подходи към момчето, порастващо самo далече от дома." - Ангел Игов

"Да се завърнеш в дома на начинаещите години не е никак лесно начинание. Лицата често са избледнели, а стаите – обгърнати в паяжини. Но точно някъде там, в ъглите, се крие ключът на живота ни, който ще отваря всички залостени впоследствие врати.

В романа си Емануил А. Видински сякаш прави точно това: завръща се към мястото, където е бил някога, за да открие мястото, където е днес. „Дом за начинаещи“ е „образователен роман“ в традицията на Гьотевия „Вилхелм Майстер“. Роман, в който спомените ни учат как да продължим." - Димитър Кенаров.

Организаторите напомнят: Очаквайте срещите във вторник на Литературния салон Spirt & Spirit и клуб Петното на Роршах в партньорство с ИК Жанет 45.

Събитията през месец октомври са част от есенната програма на Литературен фестивал Пловдив чете 2023 и Календара на културните събития на Община Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…