В Изследователски център-музей „Тракарт“, ул. „Княз Александър I Батенберг“ № 25, на 28 октомври, събота, от 11:30 ч., ще бъде представена книгата „Езотерични школи и мистични учения“, част 1, том 2 от нашумялата трилогия „История и теория на мировите религиозни учения“ на Ваклуш Толев.

Книгата ще бъде презентирана от д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването в периода 1999- 2001 г. и Георги Иванов (Жорж Трак) – Управител на Изследователски център-музей „Тракарт“.

“Езотерични школи и мистични учения” е базирана върху лекциите в ПУ „Паисий Хилендарски“ и СУ „Св. Климент Охридски“ на известния богослов и включва кришнизъм, херметизъм, орфизъм, питагорейство и Кабала.

Част 1 от втория том на трилогията е посветена на езотеричните школи и мистичните учения от предхристиянската епоха. Ваклуш Толев представя духовните учители, преносители на това окултно знание: Кришна, Хермес, Орфей, Питагор и др.

„Корицата на книгата е много символична, това е пещерата на посвещението. Но виждаме, че над нея има човешки фигури… Великите посветени ни очакват в тази пещера и ни помагат по пътя. Много хора имат предразсъдъци когато чуят езотерично или окултно. Само че, нека да си го кажем ясно – окултно не означава някаква тайна, която е конспирация. Означава нещо скрито от хора, които нямат способността и възможността да разберат предоставеното им знание, защото могат да го употребят не по предназначение. Ето защо всички големи фигури, описани в книгата, и самият Ваклуш, първо минават през нравствено изграждане и израстване, за да могат да стигнат до тази чистота, която ще им позволи да възприемат от високите етажи на духовността знанието. Тези знания са скрити не защото са конспирация, а защото са нещо изключително дълбоко и неподготвените хора не могат да го понесат достойно“, коментира д-р Илко Семерджиев.

Събитието е част от честванията на 100-годишнината от рождението на Ваклуш Толев.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…