За няколко забравени достойни и забележителни българи, оставили трайна следа в българската история, разказва в книгата си „Сенки и лица от Десети пехотен Родопски полк“, първа част, пловдивчанинът Георги Кременаров. Сред възкресените в изданието герои са режисьорът и сценарист Въло Радев, писателят мемоарист Михаил Кремен, командирите на полка Кирил Христов и Веселин Вълков, Кирил Сидеров, Васил Влайков, редникът Петко Кременаров, военни дейци, чиновници, селяни.

 

Премиерата на книгата е на 8 ноември, сряда, от 18 часа във Военен клуб в Пловдив. Ще бъде представен и кратък филм за описаните в книгата личности.

 

Малко известни факти, драматични човешки съдби присъстват в увлекателното, но исторически правдиво повествование на Георги Кременаров, който е адвокат по професия.

 

„Книгата поставя въпроси, на които историята ни отговаря с догадки или дава уклончиви отговори, които сега – един век след събитията, не ни удовлетворяват. Въпроси, на които и днес търсим отговор: А можеше ли да не се случи всичко това?! Кому бе нужно и защо бе пролята толкова много българска кръв?! Можеше ли всичко да бъде по-инак, по-човешки?! Обществото ни и днес като че ли не може да намери помирение“, смята Георги Кременаров.

 

Пишейки за последните двама командири на полка, книгата надхвърля първоначалните си цели и навлиза в дебрите на перманентната гражданска война в България, започнала на 9 юни 1923 г. и завършила някъде към края на 50-те години на ХХ век. Тази война е отнесла едни от най-достойните чеда на България, категоричен е авторът.

 

Изданието от 170 страници представлява научно изследване, но трудът е написан на достъпен и интересен език. „Смятам, че книгата „Сенки и лица от Десети пехотен Родопски полк“ би могла да бъде полезна едновременно на специалистите историци и на всеки, който се чувства българин и се интересува от родната история“, уточнява Георги Кременаров.

 

Предстои представяне на книгата също и в Хасково на 15 ноември, 2023 г., сряда, от 17,30 часа в Регионална библиотека „Христо Смирненски“. Седмица по-късно – на 22 ноември 2023 г., сряда, авторът ще гостува от 18 часа във Военен клуб – Стара Загора.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…