Издателство Жанет 45 и Българско национално радио – Радио Пловдив канит на премиерата в Пловдив на книгата „СМИРЕНО“ с участието на автора Петър Краевски на 15 февруари 2024, четвъртък от 18:00 часа в Първо студио на БНР Радио Пловдив (ул. Дондуков 2).

 

Модератор: Владислав Севов

Вход свободен.

 

Думи на Аксиния Михайлова за книгата:

Стихосбирката „Смирено“ на Петър Краевски съдържа над 65 стихотворения, бял стих, с добре овладяна ритмика, както и няколко текста в японската жанрова форма танка. Това е интелигентно написана книга, без излишен драматизъм, с умерени и смекчени емоции, в която се обговарят темите за живота и смъртта, болката и свободата, победите и пораженията, артикулира се ясна гледна точка относно базисни ценности на човешкото битие. Важен и отчетлив корпус в целия ръкопис представляват текстовете, посветени на поезията, думите, съдбата/душата на поета. Прякото назоваване на метафора, поанта, поезия, поет, редактиране, налагат впечатление, че това е основната тематична линия. Въздействащ е цикълът с импресионистични стихотворения, посветени на Пловдив. Сполучлива и в симбиоза с тематиката е графиката на няколко от стихотворенията, която ни връща в добрата традиция на калиграмите в модерната европейска и руска поезия от началото на миналия век. Стихосбирката съдържа и доста кратки стихотворения, звучащи като сентенции и интересни хрумвания, някои от тях иронични, умело разположени в цялостната композиция на книгата. Допълнителен нюанс в нея привнасят и картините на известният пловдивски художник Иван Краевски.

 

За автора:

Петър Краевски е автор един роман и осем книги с поезия, афоризми, хумористични стихове и проза. Негови произведения са включени в няколко поетични и сатирични антологии. Лауреат е на награди за поезия, сатира и медии, сред които: Светлоструй, Чудомир, SMS поезия, Сребърна вълна, Ирелевант и др. Номиниран за наградите Пловдив и Сирак Скитник. Магистър по английска филология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Доктор хонорис кауза на в. „Пловдивски университет“. Работил е като радио и телевизионен водещ, главен сценарист, редактор, програмен директор и др. В момента е преподавател по английски език, английска и американска литература в ЕГ „Пловдив“. Води авторското предаване Алтер его по Радио Пловдив.

Създаването на творбата е съфинансирана от Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…