Предстои представянето на книгата "От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989)" от д-р Стефан Иванов. Събитието ще се състои на 23.04.2024 г. , вторник, от 18,30 ч. в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей - Пловдив, пл. "Съединение" №1. Книгата ще бъде представена от историка Рада Банялиева. Вход - свободен.

Безпрецедентното изследване на д-р Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“ разобличава мита, че „през комунизма нямаше тежки престъпления и се живееше по-спокойно“.

Основна цел на книгата е да разгледа криминалните престъпления в периода 1944–1989 г. Освен да уловим и пресъздадем в цялост характеристиките им, ще се опитаме да представим по-подробно и четирите най-значими за човека видове сред тях – кражби на обществено и лично имущество, грабежи, изнасилвания и умишлени убийства. На базата на конкретни данни, преобладаващата част от които се публикуват тук за първи път, ще бъдат откроени и обяснени свързаните с тях тенденции, характерни за този динамичен и интензивен откъм политически и социални преобразувания период от българската история. Липсата на такава статистика прави възможно съществуването и използването на редица произволни и неотговарящи на действителността твърдения.

Освен това ще се опитаме да вникнем в причините за извършване на криминални престъпления, да опишем трансформацията както сред закононарушителите, така и на методите, които използват органите на МВР, Прокуратурата, Съдът и местата за изтърпяване на наказания в борбата срещу престъпността, и стремежа за ресоциализация на вече излежалите ефективни присъди граждани. Състоянието на самите органи на реда, в качеството им на основен фактор за осъществяване на превенция и разследване на извършените вече закононарушения, също е обект на подробно внимание на следващите страници. Детайлно ще се спрем на професионализма, финансовата и социално-битовата подсигуреност на милиционерите като част от мотивацията им за борба срещу престъпленията.

Стефан Иванов е роден през 1975 г. в София.  Доктор по история, магистър по богословие и маркетинг. Автор е на книгите - "България и Германия 1914-1915 г." (историческа монография) и "Три цвята: синьо, синьо, синьо" (обществени коментари и анализи), "Песента на Славея" ( роман ). Заместник-директор е на 149 Средно Училище "Иван Хаджийски" в София, преподава История и цивилизации, както и Религия (Православно християнство). Работи активно по европейски проекти по образователната програма "Erasmus +". Три мандата е общински съветник в Столичен общински съвет (2003-2015 г).

 Книгата можете да откриете в книжарниците, а така също и на адрес:

https://www.ciela.com/ot-krazhbi-do-ubijstva-kriminalnite-prest-plenija-v-b-lgarija-1944-1989-g.html

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…