Специализирана медицинска литература на български, френски, немски и руски език получи Музеят на медицината към МУ-Пловдив. Дарението бе направено от Сдружение „Генерал Стоян Тонев и полковник Митър Тонев“, създадено от наследниците на двамата именити лекари и общественици. Ген. Стоян Тонев е дългогодишен началник на Военномедицинската академия в София, а полк. Митър Тонев - на Военномедицинската академия в Пловдив.

Сред ценните заглавия са учебници по анатомия, физиология, детски болести, сърдечни болести и др., като най-старите издания са от XIX в.

Целият екип на Музея на медицината изразява своята признателност и благодарност към Сдружение „Генерал Стоян Тонев и полковник Митър Тонев“.  Дарението обогатява сбирката от редки и ценни специализирани издания и медицинска периодика. 

Музеят на медицината е създаден през 2018 г. Към сбирката с уникален облик, разпределена в 4 времеви периода, има и библиотека, която разполага с богата колекция от специализирана стара медицинска и историческа книжнина на различни езици. В библиотеката се съхраняват учебници, книги, списания, вестници, които вече са библиографска рядкост и могат да бъдат от полза на всички, занимаващи се с проблемите на историята на медицината.

Сред ценните експонати в музея са копия на антични бронзови и железни хирургични инструменти, реплики на монети с изображения на здравеносни божества, копия на икони на светци лечители, реплика на амулетен свитък – лекарственик от XVII век, предмети за баене и врачуване, занаятчийски клещи за вадене на зъби, документи и лични предмети на първите пловдивски лекари преди Освобождението, инструментариум, апаратура и документи на пловдивски лекарски фамилии.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…