Литературен фестивал Пловдив чете Литературен салон Spirt & Spirit и клуб Петното на Роршах Ви канят на литературно четене на Стефан Иванов.

 

Събитието ще се проведе на 22 октомври 2024, вторник, от 19:00 ч. в клуб Петното на Роршах, Пловдив (ул. Йоаким Груев 36) с вход свободен.

Новата книга на Стефан Иванов „без мен“ се появява 10 години след предишната стихосбирка „Навътре“ и с нея се слага началото на едно ново издателство – Кота 0. Томът съдържа не само поезия, но и прозаични фрагменти-есета, спомени, цитати. Всичко се е сляло в едно под драматургията на автора. Свободно преплитащи се с прозата стихотворения, които се родеят с нея и обратно – поезия, която се вмъква в кожата на стиха.

 

В предговора си редакторът на книгата Марин Бодаков пише:

 

„Стефан може да бъде много мек и грижовен, много посветен, когато пише за отделния човек, за конкретния човек. И става твърд, когато пише за държавата. Срещу държавата. Тогава кроткият става категоричен, безапелационен. И е по-смел от мнозина плещести поети.“

 

––

Стефан Иванов (1986, София) е доктор по философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор на стихосбирките „4 секунди лилаво” (2003), „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” (2004), „Списъци” (2009), „Навътре“ (2014) и „Без мен“ (2024). „Списъци“ е номинирана за Националната награда за поезия „Иван Николов“. „Навътре“ е номинирана за първите награди за литература на НДК. „Без мен“ е номинирана за награда „Перото“. Носител е на наградата „София: Поетики“ (2011). Съавтор е на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление. Пиесата „Между празниците“ е номинирана за „Икар“ (2014) за драматургия. През 2017 г. пиесата „Същият ден“ е поставена в Ню Йорк в LPAC. През 2018 г. е резидентен драматург на Националния театър на Люксембург. През 2019 г. късометражният анимационен филм „Задачи за деня“, по едноименното му стихотворение, е официално предложение на България за „Оскар“. От 2003 г. е публикувал многобройни материали в множество медии. Превеждан е на английски, френски, немски, испански, гръцки, сръбски и други езици. Блогът му е на http://siv.sofiascape.com/.

 

––

 

В интервю за сайта на Пловдив чете Стефан Иванов ни споделя: 

 

„Поезия може да има във всичко. В сънища, в пътеписни бележки, не е случайно и че Бодлер кръщава книгата си „Малки поеми в проза“. Поезията не е само в строфи и рими, не е само и в редове с бял и свободен стих. Поезия има в списъци, въпросници, стенограми, анамнези, епикризи, учебници, стени, трафопостове, мълчания, погледи. А едни от най-добрите поети и писатели, които познавам, никога не са писали каквато и да е литература, но думите и словото им са по-завладяващи от много неща, от едни от най-любимите ми неща, които съм чел. Поезия е и словото, което тече незаписано и неограничено.“ 

 

 

Входът е свободен, а повече информация за събитието може да откриете тук: https://fb.me/e/23uhq2hoR.

 

 

Събитието е част от програмата на Пловдив чете 2024 I ЕСЕН и културния календар на град Пловдив и се реализира с подкрепата на Община Пловдив. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…