Нощта  на литературата - 2016 съвпада с Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий – 11 май

Град Пловдив ще се включи за четвърти път, заедно с още 10 български градове - София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Русе, Стара Загора, Шумен, Перник и Добрич.

В България, Нощта на литературата се провежда за пети път, в международен мащаб – за десети. И през тази година участват големи европейски градове от повече от 30 държави, сред които: Вроцлав - Европейска столица на културата за 2016 г., Лондон, Париж, Лисабон, Будапеща, Братислава, Хамбург, Берлин и други. 

Европейската нощ на литературата тази година ще се проведе на 11 май, сряда. Проявата стартира за пръв път през май 2012 г. в София, по инициатива на Чешкия център и в нея веднага се включват културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България - Британски съвет, Гьоте институт, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Италиански културен институт,Полски институт,Унгарски културен институт, Културно-информационен център на Република Македония, Представителството на Европейската комисия в България и посолствата на Австрия, Дания, Ирландия, Румъния.

Основната цел на „Нощта на литературата“ е популяризирането на съвременна, европейска, преводна литература. Форматът е специфичен и към него се придържат всички участници в проекта. Най–важните елементи са откъсът, четецът – популярна личност и нетрадиционното място за четене. На всеки половин час, във всяко „читателско гнездо“ се чете по един откъс, посетителите обикалят тези места и имат възможност да чуят различни произведения от европейската литература, преведени на български език, прочетени от популярен човек. Във Великобритания, например Нощта е подкрепена от знаменитости като Кейт Мос, Марк Лоусън и Иън Макмилън.В някои европейски държави през последните години, интересът е толкова голям, че отделните прояви, включени в събитието, продължават повече от месец, превръщайки се в най-големия европейски литературен фестивал. 

Символичният старт на Нощта в Пловдив ще бъде даден в 18 часа.

НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА ПРОГРАМА:

11 май 2016г.

Народно читалище „Алеко Константинов-1954“

бул."Шести септември" № 160

032 266568

0898 59753

www.aleko.org

18.00 – 21.00ч.

Поети и писатели от Литературен кръг "Метафора" (Николай Славов, Стефка Тотева, Светла Караянева, Рамела Бохосян и др.) четат откъси от „Пражкото гробище“ на Умберто Еко.

Книжарница „Хермес-Централ“

ул.“Княз Александър I“ № 43

089997716

http://hermesbooks.com/about_hermes

18.00 – 20.30ч.

Писателката Ина Иванова чете откъси от литературни произведения на популярни европейски автори. За посетителите ще бъде подготвен щанд с техни книги

Балабанова къща

Старинен Пловдив

ул. „Константин Стоилов“ № 57

032 627 082

0878 230 929

http://www.oldplovdiv.com/

18.00 – 21.00ч.

Актрисата Ваня Давчева чете откъси от романите на Тери Прачет „Дракони в порутения замък”, „На лов за хърколак“ и „Дядо Коледа започва работа в зоопарка“.

Инж. Станимир Кънев и Ваня Давчева четат откъси от романа „Чернооката блондинка“ на   Бенджамин Блак.

Нина Йорданова чете откъси от романа на Умберто Еко „Пражкото гробище“.

In memoriam

Стефан Бонев - „Последният курс на автобуса с белязаната седалка” и „Корените на света”.

Представяне на пловдивските автор Начо Христосков и Димитър Герганов.

Музикален фон - Веси Христозова – Лупо

Народна библиотека „Иван Вазов“

ул. "Авксентий Велешки'' № 17

032 654 901, 912

http://www.libplovdiv.com

20.00 – 21.30ч.

Програмата на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив е посветена специално и на 11 май – Ден на светите братя Кирил и Методий и Ден на библиотекаря - професионален празник на библиотечните работници.

„Библиотекар за един ден“ - възможност желаещите да се докоснат до работата на библиотекарите, макар и за един ден, могат да упражнят тази професия като застанат на местата на щатните служители;

20.00 ч.- фоайе първи етаж –„Библионощ”:

Васил Караманлиев представя театрален колаж, включващ монолога на Хамлет от едноименната пиеса на У.Шекспир, откъс от „В очакване на Годо“ на С.Бекет и откъс от „Спасителя в ръжта“ на Дж.Д.Селинджър

Веселина Иванова /флейта/ и Никола Николов /виолончело/ представят камерен концерт, включващ Соната №5 от Хендел, Ларго – „Годишните времена“ на Вивалди и сюита „Планетите“, оп.32 „Юпитер“ от Густав Холст

Литературно четене – Елена Диварова ще представи откъси от произведения на европейски автори, като част от Европейска нощ на литературата и стихове на  македонския поет Славе Гьоргьо Димоски от стихосбирката „Последните ръкописи”.

Bee Bop Café

ул. „Гладстон“ № 1

032594779

https://www.facebook.com/BeeBopCafe/

18.00 – 20.00ч.

Бардът Красимир Йорданов чете откъси от литературни произведения на популярни европейски автори.

Дом на етносите

Домът на етносите в Пловдив ще отбележи 11 май – деня на създателите на азбуката Св. Св. Кирил и Методий. От 18:00 часа на втория етаж в къщата пред Тунела и Античния театър, където е и арт пространството на Дома, свои творби ще четат Антон Баев, Екатерина Костова, Станислава Станоева и Стоян Терзиев. С четене на разкази от приятеля и колегата им Стефан Бонев ще бъде почетена паметта му. А съпроводът на китара по време на литературното четене ще е на журналиста Хари Нигохосян.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…