За първи път през тази година в Пловдив стартира едно ново, важно и престижно международно събитие в областта на литературата. Европейските писателски срещи са инициатива на Недялко Славов и Божана Апостолова, която се осъществява с подкрепата на община Пловдив.

„Европейски  писателски срещи – Пловдив” е знаковата литературна проява в програмата “Пловдив - европейска столица на културата” и е част от Есенния салон на изкуствата Пловдив 2016. Идеята е всяка година да бъдат привличани големи съвременни европейски писатели и поети. Събитието маркира Пловдив на европейската карта на значимите литературни форуми и е логично следствие от дългогодишната книжовна и издателска традиция в града. Дановската книжовна традиция е със столетна история, а днес, в лицето на едни от най-големите български издателства „Жанет-45”, „Хермес” и „Летера” града ни е съсредоточие и истинска издателска столица на България.
Сред поканените имена през 2016 година са изтъкнати творци като Давид Фоенкинос, Силви Жермен, Мишел Уелбек, Юз Алешковски и Мануел Рико Рего. Тези автори са носители на едни от най-високите литературни отличия на Европа – „Гонкур”, „Маларме”, „Фемина”, „Рьонодо”, „Хуан Рамон Хименес”.
В програмата за следващата 2017 година ще присъстват имената на няколко Нобелови лауреати за литература и други забележителни майстори на перото.

Първата среща от „Европейски  писателски срещи – Пловдив” е с Давид Фоенкинос, на 13 септември, вторник, от 19:00 ч. в галерията с постоянна експозиция на Енчо Пиронков в Стария град. Давид Фоенкинос е сред най-успешните и уважавани френски творци - писател и сценарист, автор на 13 романа, много от които вече са преведени на български. „Деликатност“, излязъл през 2009 г., бе отличен с десет литературни награди и преведен на десетки езици.

Ценителите на качествена европейска проза знаят, че Фоенкинос спечели награда „Рьонодо“ и „Гонкур на гимназистите” 2014 за романа си „Шарлот“ – парещ спомен за художничката Шарлот Саломон (1917-1943), убита в Аушвиц на 26 години.

ДАВИД ФОЕНКИНОС

Давид Фоенкинос е сред най-успешните, ярки и уважавани френски творци - писател и сценарист, автор на 15 романа, много от които вече са преведени на български.
„Деликатност“, излязъл през 2009 г., бе отличен с десет литературни награди и преведен на десетки езици. Заедно с брат си, Стефан Фоенкинос, през 2011 г. адаптира романа за киното, като главната роля е поверена на Одри Тоту.
Друг негов голям бестселър е романът „Спомените“ (2013), също претворен на големия екран, но под режисурата на Жан-Пол Рув. За разтърсващата творба „Шарлот“, която се отличава с оригиналната си форма и е посветена на художничката Шарлот Соломон, Давид Фоенкинос печели награда Рьонодо 2014 и Гонкур на гимназистите 2014.

До момента Давид Фоенкинос е автор на петнайсет романа, често награждавани и вече преведени на 40 езика. Но кариерата на писател никога не е изглеждала като сигурен път – започва да пише, когато е на шестнадесет след като преживява тежка сърдечна операция и лежи с месеци в болницата. Преди да се отдаде на писането, свири на китара и следва джаз в Сорборната.

"Шарлот" е писана в продължение на осем години. "Шарлот" e фрагментарен роман в свободни стихове, пресъздаващ и изследващ осеяния с трагични събития живот на художничката Шарлот Сaломон (1917 - 1943), която заедно с все още нероденото си дете намира смъртта си в "Аушвиц". Картините й започват да се показват през 60-те години, но романът на изчелия всичко за живота й Фоенкинос я представя пред ново поколение публика.
Когато Фоенкинос става на 40 години, вече е написал 13 романа. Българските му читатели познават ранните му творби – „Еротичният потенциал на жена ми”, „Инверсия на слабоумието”, „В случай на щастие” и „Независими сърца” (изд. „Пулсио”), а чрез изд. „Колибри” имат удоволствието да се запознаят с и по-зрелите му произведения – „Деликатност” (2009 г.), „Спомените” (2013 г.) и „Шарлот” (2014 г.).
Фоенкинос пише с неописуема лекота, с игриво отношение към детайлите и с огромна любов към всичките си герои. Всеки роман разказва нова, различна, необикновена история – той не е автор, когото следиш заради комфорта на познатото, а заради любопитството към изненадващото.


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…