Издателство Жанет 45 и Литературен салон „Spirt and Spirit“

представят Весела Ляхова, автор на романа БЕЖАНЦИ и сборника с разкази КВАРТАЛ ЗОНА ОБИКОЛНА. 

Модератор: Александър Секулов

21.02.2017, вторник, 19:00 ч.

Петното на Роршах, Пловдив, ул. "Йоаким Груев" 36

Присъединете се: 

https://www.facebook.com/events/1897814880447499/

Романът „Бежанци“ предизвика интереса на читателите с разработването за пръв път в българската литература на темата за обезбългаряването на Беломорието през ХХ век и за отродяването на компактни маси от българския народ. Творбата пресъздава един завършен свят, сложен, многолюден, изтъкан от противоречия, но логически обвързан и убедителен във внушенията си. Романът представи България на Европейския фестивал на първите новелисти в рамките на Международния панаир на книгата в Будапеща 2014 г. През 2013 и 2014 г. той бе номиниран за редица национални награди, отличен е с наградата „Х.Г. Данов“ на министерството на културата (2014) и с първа награда за художествена литература на Портал „Култура“ (2014) за осветляване на белите полета от близката ни история.

Възхитителна почтителност към историческия факт. Нищо не е черно и бяло… Авторката задава въпроси, върху които е крайно необходимо да се размишлява и дискутира.

Милена Златарова

Това усещане за автентичност на писането покорява тотално.

Виолета Тончева

Весела Ляхова проявява забележителен усет към различните пластове в българския език на равнището на сюжета, но и на равнището на авторския наратив.

Л. Димитров

Неудържимо е впечатлението за пластичност в рисунъка – все едно какво е пред очите на разказвача: пейзаж, градски интериор, диалог, детайл…

Цв. Ракьовски

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…