И първо представяне на "Бащите не си отиват" под тепетата

Вижте цялата програма на Пловдив чете за 15 юни

"Еротиката като бягство от делника" - така е озаглавена срещата с писателката Диана Петрова и новия й роман "Лилит", чиято пловдивска премиера ще се състои в рамките на фестивала "Пловдив чете" днес. Заповядайте на 15 юни от 17,30 часа в културен център "Тракарт" (подлез "Археологически").

Диана Петрова е автор на бестселъра „Мъдри приказки“ и на първата книга с приказки за осиновени деца в България „Двойната планета“. Тя има два романа – дебютния „Ана“, с който спечели първото място за жена автор в поредицата „Гравитация“ на издателство „Изток-Запад“, и „Синестезия“, който попадна в десетката на конкурса „Нов български роман“ на издателство „Сиела“. „Синестезия“ беше представен и с откъси в литератур­­ните списания „B.O.D.Y“, „Vagabond“ и „Drunken Boat“.

Главната героиня на Лилит скъсва оковите на конвенционалния семеен живот с помощта на дълбокоеротични писма; писма, в които става дума за нещо повече от секс – а именно за силите и емоциите, които движат съществуването ни. Онова, което започва като писане за удовлетворяване на мъжките сексуални фантазии и косвено преживяване през думите, се превръща в нещо много повече. Симона трябва да направи труден избор, за да осъзнае, че съдбата ù не принад­лежи никому, освен на самата нея.

Друга интересна среща ви очаква в Балабанова къща също в 17  часа. Там ще е представянето на поредицата "Ветровете на промяната" в Пловдив, под наслов „Да живееш в интересни времена“. Български преводачи и редактори разговарят за работата си по книгите от поредицата „Ветровете на промяната“. Гости: Антония Пенчева - преводач от литовски, Здравка Евстатиева - преводач от немски. Срещата ще води Галя Кръстева от издателство "Гея-Либрис".

Първото представяне на "Бащите не си отиват" препълни софийския литературен клуб "Перото". Беше топло и споделено с книгата, събрала разкази за двайсет и четирима бащи. Уж двайсет и четирима, а всъщност един – Бащата. Бащата, когото сетивата ни помнят. Бащата, с когото сме били сигурни, че животът предстои. Бащата, с когото си говорим наум. Бащата, за когото няма не мога. Бащата, който е мек като кадифе и топъл като шоколад; чиято прегръдка е миг „съвършено детско щастие“.

Днес е очакваното гостуване на авторите в Пловдив. На какво се надяват те? Ако не да свикнат с отсъствието, то поне да не го смятат за изоставяне. "Бащите не си отиват" е един проект на издателство ICU, осъществен с медийната сила на "Аз чета" - най-обичаният сайт за книги и четене. Организаторите на "Пловдив чете" и домакините от "Bee Bop Cafe" ви очакват от 17 часа.

И още в най-големия книжен фестивал на 15 юни (четвъртък):

14.00 – Висше училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР), 7-а аудитория (бул. „Дунав“ 78). Официално връчване на наградите от двата литературни конкурса: за есе – „Богатство и милосърдие“, и за поезия. Одобрените творби ще бъдат включени в общ сборник, издание на АИ „Талант“ към ВУАРР.

 

18.00 – Организация на евреите „Шалом“ – Пловдив, салон, ет. 1 (ул. „Христо Г. Данов“ 20). Издателство „Прозорец“,  в партньорство с Организацията на евреите „Шалом“ – Пловдив и Читалище „Шалом Алейхем – 1945“: Представяне на Емил Кало и книгата му „Подробности извън очевидното“. Модератор: Ина Иванова

18.30 – Книжарница „Хермес-Централ“ (ул. „Княз Александър I“ 43). Издателство „Хермес“: Представяне на „Господ слиза в Атина“ от Александър Секулов.

 

19.00 – Драматичен театър – Пловдив (камерна зала). Пловдив чете 2017: Световноизвестният мим Герасим Дишлиев – Геро представя най-новия си авторски моноспектакъл „Не на мястото си“. Роден в Свиленград, Геро вече четвърт век е с постоянен адрес в Париж. Възпитаник на Международната школа по мимодрама и пантомима и асистент на великия мим Марсел Марсо. Сред най-успешните му проекти е „Монолог с Куфар“, игран на 13 езика в 76 града, 28 държави и на 4 континента.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…