Нещо изключително предстои да се случи в Пловдив днес. Уникалната изложба „Иван Вазов: Пловдивски хроники” ще покаже подаръците, които патриархът на българската литература е получил за 70-годишнината си и половинвековния си творчески юбилей. Заедно с това ще бъде представена книгата „Неканоничният Вазов“ на Катя Зографова. Събитието е в Данчова къща днес от 17ч.

Изложбата ясно показва, че Пловдив е особено специален град в живота на Иван Вазов. Градът е свързан с един от най-силните му творчески периоди (1880 – 1886 г). През това време писателят се реализира като политик, редактор е на в. „Народний глас”, списва списанията „Наука” и „Зора”. Едни от най- прочутите му стихотворения са създадени тук, на пловдивска земя- „Иде ли?”, „Немили- недраги”, „Епопея на забравените” и др.

Изложбата се реализира със съдействието на Държавен архив - Пловдив и чрез нея за първи път пловдивската публика ще има възможност да види подаръците, които е получил патриархът по случай двойния юбилей: художествено изработен диплом за почетно гражданство, художествено изработен адрес, бъклица от художника Ботушаров, картини от български художници с неговия лик, поздравителни адреси, множество документи, свързани с организацията на юбилея, както и оригинален плакат- позив за честванията.
Изложбата, която може да бъде разгледана до 17.10.2014 г., ще бъде съпроводена и с пловдивската премиера на книгата „Неканоничният Вазов” на Катя Зографова, директор на Национален литературен музей. Книгата ще бъде представена от историка Владимир Янев, доцент в Пловдивския университет.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…