На 29 септември в Античния театър – Пловдив ще се състои един специален концерт под надслов „Божествената” – Райна Кабаиванска и нейният Майсторски клас в Нов български университет. Концертът на Майсторския клас на Райна Кабаиванска с нейното специално участие и с участието на оркестъра на Софийска опера и балет под диригентството на Найден Тодоров съдържа още една важна символика – Райна Кабаиванска не е гостувала в Пловдив повече от 15 години, като при последния си гастрол там е пяла именно на сцената на Античния театър!
Екипът на Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ ще  представи отново пред пловдивска публика, след дълъг период на отсъствие,  една от великите изпълнителки на съвремието – РАЙНА КАБАИВАНСКА – Кавалер на Ордена на Италия, избирана петкратно за най-популярна личност на Италия и двукратно за музикант на годината, удостоена с „Оскар за кариера” на международните награди за опера „Оскар”.
 С този мащабен концерт - събитие град Пловдив ще чества по достойнство юбилея на неповторимата Райна Кабаиванска – юбилей, който се отбелязва тържествено в цял свят.


Всеизвестен е фактът, че наред с бляскавата си биография на оперна ДИВА, Кабаиванска има огромен принос в изграждането на млади талантливи певци, някои от които вече са поели пътя по големите международни сцени. Първите майсторски  класове на певицата се провеждат през 1992 близо до Торино. Оттогава насам тя непрекъснато разширява траекторията на школата си по вокално и сценично изкуство по света. Кабаиванска е професор в Академия „Киджана” в Сиена, Академията в Озимо, Кралския оперен театър в Мадрид, Нов български университет, Торре дел Лаго, Академията за млади таланти в Арена ди Верона. През 2004, заедно с Лучано Павароти, Мирела Френи и диригента Леоне Маджиера, Кабаиванска открива музикална академия в Модена. Член е на журитата на редица престижни конкурси – „Мария Калас”, „Кралица Елизабет” и др.
През 2002 Райна Кабаиванска учредява фонд, носещ нейното име, в Нов български университет, който присъжда национални и международни стипендии за обучение на млади оперни изпълнители. Голяма част от младите певци, имали шанса да специализират през годините в Майсторския клас на оперната прима, вече градят успешна кариера по световните сцени.
Кулминация на юбилейните чествания на Райна Кабаиванска в България ще бъде Благотворителния гала концерт на Райна Кабаиванска и нейните ученици със световна кариера на 18 декември 2014 г. в зала 1 на НДК в София. За концерта специално ще пристигнат 15 от най-забележителните ученици на Райна Кабаиванска от цял свят. 


Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ е знаково събитие в културния календар на град Пловдив! Носител е на наградата „Музикален проект на годината“ в класацията „Музикант на годината“ на Българското национално радио и на престижната награда „ПЛОВДИВ“ в областта на музиката. Форумът представя едни от  най-добрите образци на българското и световно изпълнителско изкуство на пракика във всички  знакови средища на културния живот в Пловдив. Осъществява се с подкрепата на фондация „Америка за България“, фондация „Музикартисимо“, Община Пловдив, Министерство на културата и др.

*Билети за концерта на 29 септември могат да бъдат закупени на касата пред Община Пловдив, в мрежата на Eventim.bg и на място преди концерта.
Цени на билетите от 10 до 40 лв.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…