За път в България ще бъде излъчен знаковият филм "ХОРАТА В НЕДЕЛЯ" (Германия, 1929), дело на водещи творци на европейското и американското кино. Прожекцията ще се случи на първи  юни, от 21:15ч. и ще е много специална. За място на кино вечерта е избран емблематичния двор на Технически университет, който Опера Пловдив избра да преоткрие като нова локация за градска култура чрез програмата си КЛАСИК OPEN AIR.

Немият филм ще бъде озвучен от изпълнение на живо на Оркестъра на Опера Пловдив, който ще изпълни специално композирана музика за продукцията от италианския диригент Тициано Пополи.

"ХОРАТА В НЕДЕЛЯ" е изключително ценен за световната филмова история. Години преди да станат основни играчи в Холивуд, група млади немски режисьори - майсторите на филм ноар в Холивуд -Робърт Сьодмак и Едгар Г. Улмър, и бъдещите носители на ОСКАР Били Уайлдър и Фред Цинеман - са работили заедно по заснемането на лентата. Този ефирен, слънчев и загадъчен филм за няколко берлинчани (изпълнявани от непрофесионални актьори), които се наслаждават на уикенд разходка, предлага рядък поглед на Ваймар ерата в Берлин между двете световни войни. Уникален хибрид между документален и художествен разказ "Хората в неделя" е едновременно експеримент и основен хит, който е повлиял на поколения филмови творци по целия свят. Идеята да се съчетае филмът със симфоничен оркестър е на  Гулеймо Папа от италианския RIMUSICAZIONI FILM FESTIVAL и се осъществява в сътрудничество с Италианския културен институт в София.

За всички зрители е осигурен и комлимент - чаша вино. Новооткритата лятна сцена ще предложи любопитни музикални проекти и в следващите два поредни дни – симфоничен концерт под диригентството на маестро Диан Чобанов „Малка нощна музика“ на 2ри юни от 19:00 часа и детския спектакъл „Вълкът и седемте козлета“ на 3ти юни от 17:30 часа.

Проектът Класик OPEN AIR е част от Културния календар на Община Пловдив

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…