Лимитираната книга с графики е танц между поезия и изобразително изкуство, приятелско ръкостискане между двата свята- този тук и онзи горе

Знаковата книга на Елин Рахнев “Зелда” бе представена в новата си обвивка снощи в галерия U P.A.R.K.  Лимитираното библиофилско издание от 51 бройки, илюстрирано от 9 емблематични имена в графиката - Веселин Дамянов-Вес, Васил Колев-Васило, Горан Тричковски, Дарина Пеева, Десислава Унгер, Емануела Ковач, Зоран Мише, Павел Целкоски, Явора Петрова, събра на едно място куп творци, дошли да се насладят на красивия танц между поезията и изобразителното изкуство. Танц, върху гласа на джазмена Петър Салчев на живо и парчета на Radiohead.

Елин Рахнев прочете някои от любимите си поетични страници. Същото сториха и графиците от библиофилското издание, дошли за премиерата в галерията. Тя се случи неслучайно тук, в Пловдив, в  U P.A.R.K.  „Зелда” в дървена корица и с 9 графики е естественото продължение на изданието „Канела”, създадено от Кольо Карамфилов точно преди десет години. „Зелда” е приятелско ръкостискане между двата свята- този тук и онзи горе.
„ Девет прекрасни художника направиха „Зелда”. Те са девет емблеми за пейзажа, в който живеем”, поклони се пред графиците Елин Рахнев на представянето.

„Тази идея се роди съвсем спонтанно тук, в пространството на Колето Карамфилов. След като той през 2009г. беше направил „Канела”, Радост Коцева и нейни съмишленици ми предложиха да съберем най-готините графици в момента и да направим това издание. Тъй като малката книга „Зелда” има много специален живот, това библиофилско издание й дава втори живот, втора линия на дишане. То е една нова органична система за „Зелда””, каза пред КАПАНА  Елин Рахнев.

„„Зелда” съм я писал падайки отнякъде. Не съм сядал да пиша по традиционния начин. Мисля, че не е сериозно човек да седне и да пише поезия. Сега като я чета усещам нови натрупвания, нови луни, нови хоризонти, нови ливади, нови обеци. Поезията е объркване и кръвното ти наистина отива на кино, но няма логика да си писал нещо и да не си на 1500 процента искрен”, допълни авторът.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…