Проектът ''B/W' (Black and white) e част от инициативата Empatheast. Той се реализира по идея на млади умове, които ще променят една съществена, но позанемарена алея от центъра на града с интерактивна арт инсталация, която ще ви накара да се замислите и развълнувате едновременно.

Животът на Земята съществува, защото нашата планета е на подходящо разстояние от енергоизточника – Слънцето, откъдето до нас достига необходимото количество енергия за възникване на въглеводородната форма на живот. Еволюирали сме от едноклетъчни, през бактерии, та чак до динозаври и бозайници. И така след 4 милиарда години еволюционен купон, преди едни нищо и никакви 200 хиляди години се е появил хомо сапиенсът – разумният човек.

С креативния си потенциал човекът започнал да гради своя собствена еволюция – на мисълта, на съзнанието, на възприятието. И понеже бил разумен, решил да назове и опише нещата около себе си.
Доброто и лошото се появили като концепции. Едното – символ на светлината, води до развитие и прогрес, има полза за хората и останалите живи същества и произтича от любовта и състраданието. Другото – на тъмнината, е всичко, което причинява унищожение, увреждане или присвояване,което подпомага хаоса и регреса.

Интерактивната инсталация B/W ще изразява точно тази дуалност и как тя резонира в съвременното общество. Тя е част от Art Innovation Challenge на "Фабрика за идеи".

В центъра ще бъде оранжевото слънце с лъчите (енергията), от която се заражда живота.
От едната страна ще е бялата хоризонтална конструкция, от отсрещната – черната пирамидална фуния, а до тях - Лабиринтът.

Light side: Емпатия, Любов, Съчувствие, Равенство, Солидарност, Съпричастност, Природа, изразени чрез самата структура, чрез думи, прожекции, фотоизложби, детски рисунки.

Dark side: Алчност, Завист, безспирно Консуматорство, разрушаване на Природата, изразени чрез структурата и визията на конструкцията.

Предвид дуалистичния характер на проекта B/W, с вълнение очакваме момента,в който ще е възможно да слеем всичко обратно в една точка. Границата на „от къде започваме“ се размива с тази на „къде отиваме“.
Началото и краят се срещат,преминавайки по коридорите на лабиринта. Струва ни се лесно – пътят е само един.
Някъде там всеки от нас открива минотавъра в себе си или заобикалящия го свят. Други откриват в дъното Тезей, в чиито ръце виждат нишката на Любовта. Нишка, благодарение на която намираме изхода от своя собствен лабиринт.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…