Дебати / Лотос в рамките на проект „Българска мрежа за граждански диалог“

20 ноември
18 – 20 ч.

Пловдив, зала „Лотос“, ул. „Христо Г. Данов“ 34
Вход свбоден
-
ТЕМА НА ДЕБАТА: Децентрализация на културата: квартален и културен мениджмънт

Дебатът обсъжда развитието на културния живот в различните квартали на града, проблемните звена и добрите практики, културното потребление в отдалечените от центъра райони и плановете им за развитие.
-
УЧАСТНИЦИ В ДЕБАТА:

МОДЕРАТОР – Меглена Златкова

Гл. ас. д-р МЕГЛЕНА ЗЛАТКОВА работи в Катедра „Етнология” на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Завършва специалност „Етнология“ и защитава дисертация по „Социология“. Специализира във Франция, Румъния, Унгария в областта на градските изследвания, културното наследство, визуалната антропология. Участва в множество национални и международни изследователски проекти, свързани с диалог между културите, общности, наследства, социални динамики, местно развитие, миграции. Изнася лекции и доклади на конференции в Любляна, Париж, Лион, Будапеща, Амстердам, Лисабон, Клуж-Напока, Санкт Петербург и др. Преподава курсове по Градски изследвания, Етносоциология, Визуална антропология, Методология на проекти и Летни студентски теренни практики. Изследователските и интереси са в областите на идентичност, културно наследство, градски пространства, миграции. Автор e книгите “Етносоциология на града. По примера на град Пловдив”, “Преживелици. Етноложки записки”, съставител е на три колективни монографии и сборника и е публикувала е над 40 статии и студии на български, английски и френски език.

УЧАСТНИЦИ В ДЕБАТА:

СВЕТЛАНА КУЮМДЖИЕВА (р. 1977) е критик и куратор базирана в Пловдив, България. Завършила е „Изкуствознание“ в Националната художествена академия, докторант е на БАН с дисертационен труд върху социалистическия реализъм в българското изкуство. Работила е като седмичен наблюдател за визуални изкуства на в. Култура, консултант за съвременно изкуство на различни издания в България и арт редактор на Abitare Bulgaria. От 2003 до 2013 работи като куратор в галерия Credo Bonum – София (основана през 2003 като галерия СИБАНК). Понастоящем работи като главен експерт в дирекция “Култура, образование и развитие” на Община Пловдив. Светлана Куюмджиева е съучредител на фондация “Изкуство – Дела и Документи” и член на ICI.

КОСТАДИН ДИМИТРОВ е кмет на район „Тракия“, Община Пловдив от 2011 г. до сега. Завършил е ПУ „Паисий Хилендарски“ специалност „Математика и информатика“, след което и „Електронна търговия“. Ръководи екип от над 50 човека, чиито задължения и отговорности намират реализация в различни направления – Устройство на територията и инфраструктурата, Управление на общинска собственост и общински бюджети, Образование, култура, социална политика, околна среда и екология, Административно-правно обслужване и гражданска регистрация. Осъществява местни политики и управление на административна единица с население над 60 000 човека. Г-н Димитров е старши треньор и президент на Армейски Спортен Таекуон-до Клуб „Тракия” гр. Пловдив, а от 2013 г. е вицепрезидент на Българската Федерация по таекуон-до.

РАДА БАНЯЛИЕВА е завършила специалност история във Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий". Работила е като екскурзовод, уредник и главен уредник в РИМ-Пловдив. Участвала е в създаването на Музей на българската Екзархия в Истанбул, във възстановяване на гробницата на Гаврил Кръстевич, в откриването и обработването на архива на българската болница „Евлоги Георгиев“, в проучване на забравените фотографии от Руско-Турската война 1877-1878г. Председател на Инициативния комитет за издигане на паметник на Борис Дрангов в Пловдив, автор на книгата „Историята на моя род“. Има доклади пред международни конгреси, свързани с историята на българската болница в Истанбул, с изграждането на споделен архив за балканска история и създаването на интернет платформа за управление обмена на временни експозиции между културни институции. От 2011-та година е директор на Музея на авиацията - филиал на НВИМ. Научните и интереси са в областта на музеологията, Цариградските българи, Пловдив в модерната история на страната, авиационната и военна история на България.

МАРИЯ УЗУНОВА е завършила магистратура „Счетоводство и анализи“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Заместник-кмет е на Район „Южен“ община Пловдив като отговаря за направления икономика, финанси, счетоводство, стопански дейности, управление на собствеността , образование, здравеопазване, социални дейности и гражданска регистрация. Работата си определя като широкообхватна, според нея всяка сфера изисква своята компетентност и разчупеност особено в областта на образованието и културата.

НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ е част от организацията High Bondage, която това лято за първи път успя да организира Lauta Open Air fest. High Bondage е организация, създадена е през 2009 г. и оттогава организира редица събития като си е поставила за цел да даде сцена на местната музикална и арт култура. Най-мащабното им събитие досега е именно Lauta open air – целодневен фестивал за изкуство и музика, в него вземат участие множество артисти, художници и музиканти. Локацията за събитието - парк Лаута, в квартал „Тракия“ - организаторите споделят, че са избрали заради огромния потенциал, който предлага зеленото пространство.

ДИМИТЪР ВАСЕВ е управител на кино Faces, квартал „Тракия“.
-
За повече информация:
http://openarts.info/

-
Българска мрежа за граждански диалог е проект на Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“, София, в партньорство с VT EVENTS, Велико Търново, Международно дружество „Елиас Канети“, Русе, Сдружение „Фабриката“ и Хлебните къщи, Габрово, Сдружение за съвременно изкуство и култура „Различният поглед“, Стара Загора, Фондация „Крео Култура“, Варна и Фондация „Отворени изкуства“, Пловдив.

Проектът „Българска мрежа на граждански диалог“ (BG05/635) се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространсто 2009 – 2014 г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…