Една от забележителностите в Асеновград е Етнографската къща. Скоро се отбелязват 30 години от откриването ѝ като туристически обект. Какво може да видим в къщата и кога и как ще се проведе тържеството, може да прочетете по-долу в разговора с Надя Янкова - уредник отдел "Етнография".

Кажете ни повече за историята на Етнографската къща, важни неща, които е добре да знаем?

Етнографската къща е паметник на културата с местно значение. Смята се, че е построена в края на 19 в., за да служи като жилище на заможно семейство от гръцки произход - Чачос или Чанос (името се среща по различен начин в различните източници). Къщата е построена от брациговски майстори, на 2 етажа е, с просторна дълбока винарска изба най-отдолу. Отвън е боядисана в синьо - затова е известна и сред асеновградчани като Синята къща.

Салонът (хайетът) на първия етаж, както и големият салон-приемна на втория етаж се използват за подреждане на временни изложби, като също така там можете да видите и някои от най-емблематичните картини на големия асеновградски художник Коста Форев. Забележителен е таванът на втория етаж, изцяло изработен от дърво, на който е изобразено слънце с елипсовидна форма и няколко вида лъчи, заобиколено с холкел с изписан безкраен венец от цветя на него. Във всяка отделна стая посетителите също могат да се насладят на дърворезбените тавани, а освен това и на самия интериор - интересни са виенските мебели в гостните стаи в стил "Сецесион", много модерни в този период в цяла Европа, включително и у нас, алафрангите по стените, чипровските килими, с които са застлани подовете, както и различни предмети на бита - стенен часовник, различни сервизи за поднасяне на храна и напитки, грамофон, латерна, маша за накъдряне на коса и мустаци чрез нагряване с въглени, албум със старинни снимки, целия с метален обков и мн др. Ценен експонат е хармониумът, изработен в Щатите, който е принадлежал на Цар Фердинанд, но в последствие бива откупен и подарен като сватбен подарък на богат станимашки търговец, който се жени за дъщеря на сподвижник на Левски от Панагюрище.

Как ще отбележите юбилея и със свободен вход ли ще бъде къщата за всички желаещи да присъстват и да я разгледат?

Експозицията е официално отворена за посетители от 10.11.1989 г. и тази година се навършва 30-годишен юбилей от откриването. Именно поради тази причина решихме да отбележим рождения ден с по-голямо събитие, на което сме поканили хората, допринесли най-много за откриването на музейната сграда. Събитието е достъпно, разбира се, и за всички останали, които желаят да се присъединят. То ще се състои на 11.11.2019 г. от 17:30 ч. с вход свободен.  За доброто настроение на всички ни актьорите от „Театрална работилница за мечти” ще изиграят кратък етюд, с който ще ни пренесат във времената на семейство Чанос – първите собственици на къщата, сценария на който изготвих аз с редакция и помощта на Изабела Шопова - ръководител на театъра, а също и на участващите актьори. Освен това ще бъде прожектиран и филмът, заснет по време на откриването на къщата преди 30 години, а който още не е оставил своето послание в капсулата на времето, ще има последна възможност да го направи. Вече в капсулата има доста послания, оставени от посетителите на къщата, които събираме още от Есенната нощ на музеите. В нея ще поставим и флаш памет с различни снимки от събития и изложби, които сме организирали в музея. Празникът ще завърши с вграждането на капсулата в зида на оградата в двора и поставянето на мраморната плоча, която ще указва какво се крие зад нея и кога да бъде отворено - на 10.11.2049 г., след още 30 години. За всички посетители ще има символични подаръчета, свързани с Етнографската къща, а накрая ще бъде разрязана голямата торта и ще се почерпим със станимашко вино.

Освен това ще посрещнем рождения ден на къщата и с обновен външен вид. От няколко седмици насам реставраторите Никола и Диана Стоянови, които са работили по много от къщите в Стария град в Пловдив, както и по археологическите обекти (форума, стадиона), извършват цялостни реставрационни и консервационни дейности по фасадата на къщата. Средствата за това бяха отпуснати след спечелването на проект, с който музеят кандидатства.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…