Няколко дни ни делят от началото на най-значителното събитие на българското документално и анимационно кино за годината - 21-вото издание на Фестивала „Златен ритон”, който ще се проведе в Пловдив в периода от 1 до 6 декември 2014 г. 

Предлагаме Ви последни новини за ЖУРИТО на фестивала, съпътстващите програми и събития.

Филмите от двете конкурсни програми, в които се връчва наградата “Златен ритон” - за документални и за анимационни филми, ще бъдат оценявани от петчленно жури, с председател Станимир Трифонов. Той е режисьор на над 20 документални и игрални филма и сериали, вкл. на излъчвания в момента телевизионен сериал „На границата”, професор и преподавател по филмова и телевизионна режисура в ЮЗУ „Неофит Рилски” и НБУ. Негови филми са носители на Голямата награда, Специалната награда на журито и Наградата на критиката от “Златен ритон” и “Златна роза”. Най-новият филм, над който работи, е “Въпрос на време”, посветен на 100-годишнината от геноцида на арменците през 1915 г.

Останалите членове на журито са: 

- операторът Константин Занков, сценарист и режисьор, заснел над 100 документални филма, многократно отличаван с престижни награди, в това число две от “Златен ритон”, 2010 - на Община Пловдив за операторските му постижения в “Класификация на спомени” и на СБФД за режисурата на “Изгубени в затворената линия“;

- журналистът и сценарист Емил Спахийски, автор на сценариите на документални и игрални филми, телевизионни формати като „Сървайвър” и сериала „Столичани в повече”, съсценарист на игралния „Съдилището“, спечелил Голямата награда „Златна роза”, 2014;

- Цветомира Николова - художник, аниматор, сценарист и режисьор на анимационни филми, носител на награда “Златен ритон”, 2007 за „А+Е”, преподавател по анимационно кино в НБУ и 

- Галина Лардева – изкуствовед и куратор, специалист в областта на изобразителното изкуство, преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство,  Пловдив и ПУ „Паисий Хилендарски”, водещ програма „Визуални изкуства на ХХ век” в Модерна академия по изкуствата, Пловдив

Журито ще връчи следните награди:

• Награда “ЗЛАТЕН РИТОН” за най-добър документален филм

• Награда “ЗЛАТЕН РИТОН” за най-добър анимационен филм

• Специална награда на журито

• Награда за режисьор на документален филм 

• Награда за художник-постановчик на анимационен филм

• Награда за дебют

• Награда на Община Пловдив

• до 2 почетни грамоти в двете главни категории

По повод 25-ата годишнина от демократичните промени у нас, на откриването на фестивала на 1 декември в Лъки Дом на киното ще можем да видим 32-минутния документален филм „В името на спорта” на режисьора Адела Пеева, произведен през 1983 година и непоказван до 1989 година. Филмът разкрива пазените в тайна нечовешки методи за подготовка на елитните спортисти, които имат за цел на всяка цена да докажат спортното превъзходство на „нашата система” и бе включен в специалната програма на Prix Europa в Берлин, по повод честването на 25-годишнината от падането на Берлинската стена. Той ще бъде предхождан от единствения български филм, носител на „Златна палма” в Кан – анимационния „Женитба” на Слав Бакалов и Румен Петков.

И тази година организаторите на фестивала са предвидили ретроспективни програми – „90 години алтернативно кино”, която обхваща продукцията на кинолюбителски клубове от Русе, Шумен, Варна, Пловдив, Димитровград от далечната 1937 година до наши дни, както и „25 години нова българска анимация”, представяща важни анимационни филми от последните години.

По време на пресконференциите в продължение на четири дни, авторите на филмите ще имат възможност да разговарят с пловдивските почитатели на документалното и анимационно кино, и със сигурност ще разкажат любопитни истории от създаването на филмите, останали скрити за зрителите пред екрана. А на 4 декември в Зала Пловдив, в Новотел Пловдив след редовната пресконференция ще се състои презентация на клъстер и сайт за он-лайн разпространение на българско кино.

Филмите се излъчват всеки ден в периода от 1 до 6 декември 2014 г. в Лъки Дом на киното в сградата на Дома на техниката, при свободен вход.

Фестивалът на българското документално и анимационно кино „Златен ритон”се организира от Изпълнителна агенция „Национален филмов център”, съвместно с Министерство на културата и община Пловдив. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…