Дарина Иванова: Харесах флейтата почти веднага, заради звука! Днес обичам всеки нюанс от тембъра й! Като втори глас е, ...с който успяваш да изразиш някои неща, които са трудни за изказване!

„Полетът на песента“ - концертна панорама с флейта, пиано и цигулка ще се състои на 17 септември от 18.30 часа в двора на галерия "Джуркови" в Пловдив. Това е именно панорама, защото обхваща огромен по време и дълбок по смисъл период на развитието на българската музика, и вплитането на песента в българската класическа музика на едно вече професионално ниво, от българските композитори. Така, че днес да имаме една национална класическа музика. Програмата включва примери от най-автентичните народни песни, като преминава през творчеството на първото поколение български композитори, до наши дни. С Дарина Иванова, която свири на флейта, разговаряме, за да научим повече. 

Даре, (говорим си така, защото се познаваме отдавна), от поне десетилетите си радиожурналист в БНР. Завършила си Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Как стана така, че с музиката останахте заедно и защо си избрала именно флейтата?

Да, вече 15 години работя в Радио Пловдив, и обичам работата си, може би именно, защото ме държи близо до изкуството! Срещите с всички творци от нашия град и от всички краища на света, запазват връзката ми с него жива! В този смисъл, мога да кажа, че не чувствам никаква крайна промяна от това, че работа като журналист, или трудност, за да запазя връзката си с флейтата ! Всичко се случва много естествено и аз съм щастлива, защото си мисля, че тези трансформации са всъщност етапи на нашето развитие. Не се лутам в търсене на това дали съм всъщност музикант, или съм журналист, нямам драма от това, никак даже! :)))

Защо избрах флейтата? Бях втори клас и вече две години се подготвях по солфеж, за изпитите в музикалното училище, уроците по пиано обаче не вървяха така, както солфежа. ? Тогава трябваше да избера между виолончело и флейта. Спомням си всеки детайл от първата ми среща с моя първи учител - Стефан Пашев! Бях инатливо дете и в следващите години това се оказа особено полезно! :)) Харесах флейтата почти веднага, заради звука! Днес обичам всеки нюанс от тембъра й! Като втори глас е, ...с който успяваш да изразиш някои неща, които са трудни за изказване!

Кажи ни повече за вашата формация, какво ви мотивира и каква е вашата посока?

Триото, трио Санатон, е още едно естествено продължение на някакъв процес - на работа, на общуване, но основната причина за появата на триото, откривам в това, че ние имаме еднакъв светоглед, вълнуват ни много сходни неща, споделяме едни и същи ценности, но не си мисли, че няма “сблъсъци на Вселени” :))))) Най-интересно става даже, когато две от три, или три от три мислим различно по конкретен въпрос! :))) Изкушавсм се да споделя някой от чатовете на триото, но няма! :))))

С Борислава и Ралица се познаваме от години. Свирили сме заедно на различни места, но това бяха участия, съобразени с конкретни поводи, програми и т.н. След няколко години работа, все по-силно искахме да направим нещо, което има смисъл за нас. Нещо извън всякакъв смисъл на халрура и комерсиализъм. Всеки музикант иска това, сигурна съм! Не сме си давали тържествени обещания да следваме стриктно това правило, и не е нужно, защото се познаваме! 

Първо се появи идеята за концертната панорама и българската песен, която с Борислава обмисляхме няколко месеца. ? Може би е добре, че не разполагаме с цялото си време, защото ще стане страшно в един момент! :))) Вече имаме богат репертоар от идеи :))) !

Понякога ни питат какво означава Sanaton.  Още едина от идеите, които заложихме в концепцията на триото е, че искаме фокуса да остане върху музиката, без излишни акценти върху нас самите. Ето, в този момент се случва първото нарушаване на правилата, с интервюто , което ти давам! :)))))) Дълго мислихме да изобщо да нямаме име, но и така не бяхме доволни. Трябваше семпло, благозвучно и идейно име, нещо като безимен, безмълвен - така дойде Sanaton.

Програмата за концерта на 17.09 в двора на галерия Джуркови е много интересна, връща ни и към историята на българската музика. Нека да ни кажеш повече.

С програмата на тази Концертна панорама, искаме да покажем освен красотата на българската музика, също  и нейната стойност и смисъл в развитието и съхранението ни като народ.  Отношението и ангажимента на българските музиканти инструменталисти и композитори към процесите касаещи развитието на музиката, и създаването на класическа музика с национален облик. Неизменна част от този процес, дори бих казала основна, е българската песен.  За това я разглеждаме панорамно от най-автентичните примери във фолклорната песен, до творби на композитори- наши съвременници. Като журналист пък, винаги ми е липсвала една идея повече, от само музиката в един концерт. И понеже вярвам силно, че когато разбираме нещо, го възприемаме по-успешно и оставя следа за по-дълго, включих към програмата малко информация - за произведенията, за композиторите, от историята ни, бита, така, че да получим наистина панорамен поглед и усещане за българската музика.

Имаме огромно желание да направим запис на тази програма, за да достигне до повече хора, и за това ще сме благодарни ако ни подкрепите, но това НЕ е условие за да посетите концерта ни! Входът е напълно безплатен! Щастливи ще сме ако присъствате!

1 comment

  • Comment Link коректор коректор Сеп 17, 2020

    Доста правописни грешки за журналист в едно интервю. За съжаление, концертът не оправда очакванията ми, а и организационно програмата се блъскаше с концерта на JEREMY в Къщата-музей на Златю Бояджиев, и двата концерта бидейки на открито.
    Капана.бг, оправете си сетингите за оставяне на коментар, защото при изписване сайтът ви автоматично и категорично преобразума всяка дума да започва с главна буква.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…