Виктория Филипова

В навечерието на рождения ден на Добромир Тонев се състоя награждаването на лауреатите в Националния поетичен конкурс, носещ името на един от гениалните български поети.

Празничната церемония се проведе в духовното сърце на Пловдив-Културен център Тракарт.

Събитието събра в залата дългогодишни приятели на Добромир Тонев и поезията. Сред гостите присъстваха скулпторът Атанас Карадечев, литературният критик Марин Кадиев, пловдивската поетеса Елена Диварова и др.

За доброто настроение се грижиха Н. Кузманова и Кр. Павурова с музикални изпълнения на пиано и цигулка.

Водещ на церемонията бе пловдивският режисьор  Златко Павлов, който е сред дългогодишните приятели на „преродения тракийски воин“, на „докоснатия от Бога“-Добромир Тонев.

„Добромир е сред световните поети. Роден е в България, в Ямбол. Голяма част от жизнения му път преминава в Пловдив и нашият град винаги го е считал за един от най-големите си поети. Добромир си отиде през март 2001 г. , но ще бъдат вечно живи думите му.“

Идеята за конкурса се ражда заради обичта на приятелите и семейството на писателя. Вече десет години е факт, благодарение на подкрепата на община Пловдив, ПУ „П.Хилендарски“, Радио Пловдив, Хотел Одеон , Дружеството на писателите в Пловдив, ИК „Хермес“, както и медийното партньорство на БНТ2 и Радио Пловдив.
Тазгодишното жури бе в състав : Гл. ас. д-р Здравко Дечев- председател на комисията и членове в лицето на пловдивската поетеса Ина Иванова  и писателката Елена Тамамджиева.

Председателят на журито сподели, че интересът към конкурса е не малък и в тазгодишното издание са получили 61 плика.

Специалната награда на Хотел Одеон – вечеря и нощувка за двама, бе връчена на Ана Цанкова от гр. Кърджали.

Наградата на ПУ „ П. Хилендарски“, Филологически факултет- парична сума от 200лв.  бе присъдена на Илия Точев от гр. Варна.

Директорът на Радио Пловдив – Чавдар Каришев връчи специалното отличие за млад поет  и награда от 300 лв .на Ясен Василев от София.

Наградите на община Пловдив бяха подредени в следния ред:
Първа награда и 600 лв . отиват в ръцете на Ренета Бакалова от гр. Пловдив
Второто място и 400 лв. бяха присъдени на Асан Хаджипехливанов от гр. Плевен.
Трета награда бе отсъдена за Елена Янева от с. Марикостово.

Официалната част  на тържествената церемония завърши с поздрав от председателя на журито Здравко Дечев , който изказа надеждата, че участниците в конкурса ще се учат от онези имена, които са особена проба в българската поезия.


Image Gallery

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…